Krievijas kosmosa aģentūrai pēc neveiksmīga pirmā mēģinājuma pirmdien izdevās atkal iedarbināt kosmosa kuģi "Progress" un koriģēt tam piesaistīto Starptautiskās Kosmosa stacijas (SKS) orbītu.

"Svētdienas naktī SKS orbīta tika veiksmīgi izlabota," 48 stundas pēc neveiksmīgā mēģinājuma iedarbināt kosmosa kuģa dzinējus krievu ziņu aģentūrām pavēstīja "Roskosmos".

Patlaban SKS ir pareizā augstumā, lai tās trīs apkalpes locekļi pēc kravas kosmosa kuģa "Progress M-26M" operācijas, kura sākās plkst.2.30 pēc Latvijas laika un ilga pusstundu, varētu jūnija sākumā atgriezties uz zemes.

"Roskosmos" piedzīvojis vairākas kaunpilnas neveiksmes, kas sadusmojušas politiķus un pēc aģentūras vadītāja atlaišanas pagājušajā gadā likušas Maskavai sākt izmeklēšanu kosmosa industrijā.

Sestdienas rītā dažas stundas pēc tam, kad notika pirmais mēģinājums izlabot SKS orbītu, Krievija pēc neveiksmīga nesējraķetes "Proton - M" starta zaudēja arī Meksikas telekomunikāciju satelītu.

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs pēc incidenta ar satelītu nekavējoties sāka izmeklēšanu, pieprasot atbildes no aģentūras vadītāja Igora Komarova.

"Šis negadījums ir sistemātiskas industrijas krīzes sekas," atzina par kosmosu atbildīgais premjerministra vietnieks Dmitrijs Rogozins. Otrdien Krievijas parlamentā plānots izskatīt jaunu likumu par "Roskosmos".

Pagājušās nedēļas neveiksmes tika piedzīvotas mazāk nekā mēnesi pēc neveiksmīgas kravas kosmosa kuģa "Progress" palaišanas. Ar kosmosa kuģi, kuram bija jāpiegādā sūtījums SKS, tika pazaudēti sakari 28.aprīlī īsi pēc starta, un tas 8.maijā nonāca atpakaļ zemes atmosfērā un sadega.

Krievija patlaban reformē savu kosmosa industriju. Eksperti norāda, ka gadiem ilgais finansējuma trūkums novedis pie jaunas speciālistu paaudzes trūkuma.

"20 gadus sektors nav finansēts un darbinieki nav apmācīti," atzinis Krievijas deputāts Valērijs Gartungs, kurš vada par kosmosa industriju atbildīgo parlamenta komisiju.

Pirmdienas veiksmīgā operācija ar kosmosa kuģi "Progress" nozīmē, ka trīs SKS astronauti - Krievijas Antons Škaplerovs, ASV Terijs Virtss un Itālijas Samanta Kristoforeti - dažu nedēļu laikā varēs atgriezties uz zemes.

Aprīļa misijas izgāšanās dēļ viņu atgriešanās tika atlikta par vienu mēnesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!