Foto: F64
Krievijas darbības Ukrainā, Krimas aneksija un operācijas Sīrijā liek pārdomāt ārpolitiku ne tikai Krievijas tuvākajiem kaimiņiem un Eiropas Savienībai (ES), bet arī ASV. Par Savienoto Valstu sadarbību ar ES, Krievijas politiku, tās propagandu un darbības sekām Sīrijā 'Delfi' uz sarunu aicināja ASV prezidenta Baraka Obamas īpašo asistenti un Nacionālās Drošības padomes galveno direktori Krievijas un Centrālāzijas jautājumos Selestu Valanderi. Viņa Latvijā viesojās Ziemeļeiropā lielākā drošības un ārpolitikas foruma "Rīgas konference 2015" ietvaros.

ūs vairākkārt esat teikusi, ka ASV saskaras ar grūtībām attiecībās ar Krieviju. Vai paredzamā nākotnē redzat iespēju šīs grūtības pārvarēt?

Pirmkārt, mūsu politika un pieeja Krievijai joprojām ir atvērta šādai iespējai. Mūsu galvenais mērķis ir konstruktīvas attiecības ar Krieviju. Mūsu attiecības, kādas tās bija ilgu laiku pret Krieviju, nozīmēja to uztvert kā konstruktīvu daļu no starptautiskās sabiedrības, iekšēju reformu veicēju, valsti, kas modernizējas, un vietu, kur investori vēlas investēt, kā arī potenciālu konstruktīvu partneri sadarbībā drošības jautājumos. Tas ASV ārpolitikā bija ilgi uzturēts mērķis.

Tas joprojām ir mūsu mērķis, bet grūtības rada tas, ka, lai šo mērķi sasniegtu, mums Krievija ir nepieciešama kā partneris, kam arī šis mērķis ir svarīgs. Tomēr mēs saskaramies ar to, ka dažos pēdējos gados, šķiet, Krievijas vadībā ir notikušas izmaiņas attiecībā uz nākotnes perspektīvām un prioritātēm.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!