Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas algotņi Centrālāfrikas Republikā (CĀR) ne reizi vien piedalījušies vietējo iedzīvotāju spīdzināšanā un slepkavībās, aizbildinoties ar cīņu pret nemierniekiem, secināts raidsabiedrības CNN un neatkarīgās izmeklēšanas grupas "The Sentry" kopīgā pētījumā, atsaucoties arī uz slepeniem ANO dokumentiem par kara noziegumiem.

CNN ar drošības apsvērumu dēļ mainītiem vārdiem publicē liecības no Bambari pilsētas iedzīvotājiem. Viņi stāsta, ka vairāki civiliedzīvotāji nošauti, kad armija un krievu algotņi pavēlēja ļaudīm pamest Altakvas mošeju. Ēkā bruņoti ļaudis nav bijuši, lai gan atsevišķas liecības norāda, ka starp tiem varēja būt musulmaņu grupējuma "Seleka" kaujinieki.

Kad cilvēki nākuši no mošejas ārā ar paceltām rokām, karavīri atklājuši uguni. CNN par to liecina vīrietis, kurš incidentā ievainots kājā. Tā kā medicīnisko palīdzību slimnīcā viņš tobrīd nav varējis saņemt, kāju zem ceļa vēlāk nācies amputēt.

Šajā februārī notikušajā incidentā pie mošejas saskaņā ar dažādām ziņām nogalināti 12 līdz 20 cilvēki, tostarp bērni. CNN norāda, ka šis ir tikai viens no vismaz 10 izmeklētiem incidentiem par Krievijas algotņu saistību ar cilvēktiesību pārkāpumiem.

Kopā ar krievu algotņiem CĀR karo arī algotņi no Sīrijas, ziņo CNN. Saskaņā ar ANO datiem CĀR pašlaik atrodas aptuveni 2300 ārzemju algotņu, tostarp sīrieši.

Krievija uz CĀR arī importē bruņutransportierus, kaujas helikopterus, bezpilota lidaparātus, apgalvo žurnālist.

Iepriekš pētījumu par Krievijas "instruktoru" iespējamiem noziegumiem CĀR publicēja franču RFI. Tika konstatēts, ka CĀR karavīri ar sabiedrotajiem krieviem saistīti ar simts cilvēktiesību un starptautisko humāno tiesību pārkāpumiem. Starp noziegumiem tika minētas 26 ārpustiesas nogalināšanas, piecas izvarošanas un 27 patvaļīgi cilvēku arestēšanas gadījumi.

2020. gada beigās Krievijas Ārlietu ministrija informēja par 300 instruktoru nosūtīšanu uz CĀR vietējās armijas apmācīšanai. Ministrijā precizēja, ka Krievijas karavīri kaujas operācijās nepiedalās un ka tur nav nosūtīta "ne armijas, ne specvienība".

Medijos iepriekš ziņots, ka CĀR ar zelta un dimantu ieguves vietu attīstību nodarbojas Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam pietuvinātā uzņēmēja Jevgēnija Prigožina struktūras, bet ar viņu saistītās privātās militārās kompānijas "Vagner" algotņi izpilda dažādus uzdevumus, tostarp apsargā CĀR prezidentu.

2018. gadā CĀR tika nogalināti trīs krievu žurnālisti, kuri gatavoja filmu par krievu algotņu gaitām Āfrikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!