Krievijas Ārlietu ministrija ceturtdien izplatīja paziņojumu, nosodot Eiropas Parlamenta (EP) Ārlietu komisijas lēmumu atbalstīt sankciju noteikšanu 60 Krievijas amatpersonām, kas ir līdzvainīgas jurista Sergeja Magņicka nāvē ieslodzījumā.

Komisija, šādi rīkojoties, kūda uz iejaukšanos Krievijas iekšējās lietās, uzsver ministrijā. Lēmums "Magņicka saraksta" lietā turklāt ir arī atklāta spiediena izdarīšana uz tieslietu institūcijām, jo izmeklēšana šajā lietā vēl nav pabeigta.

Iepriekš ministrija vērsās ASV Kongresā, kur arī bija nolēmuši izskatīt jautājumu par sankcijām pret "Magņicka saraksta" amatpersonām, lūdzot Savienoto Valstu likumdevējus nepārvērst jurista lietu par "politisku šovu".

60 Krievijas amatpersonu sarakstā, kuru sastādījis ASV senators Bendžamins Kardins, ir arī Iekšlietu ministrijas Izmeklēšanas komitejas priekšsēdētājs Aleksejs Aņičins un ģenerālprokurora vietnieks Viktors Griņs.

Ja sankcijas tiks apstiprinātas, sarakstā minētajām amatpersonām būs liegta iebraukšana Eiropas Savienībā un ASV.

Magņickis skaļā lietā tika apsūdzēts par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Viņš nomira 2009.gada 16.novembrī pēc gadu ilgas atrašanās pirmstiesas apcietinājumā, tiesas spriedumu tā arī nesagaidot. Kā skaidro jurista kolēģi, viņš bijis smagi slims, tomēr cietumā viņam nav sniegta medicīniskā palīdzība.

Aktīvisti šo gadījumi nodēvējuši par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā, apgalvojot, ka Magņicki pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājies atmaskot.

Magņickis tika turēts 19.gadsimtā celtajā Butirkas cietumā Maskavas centrā, kur savulaik sodu izcietuši cara laika politiskie dumpinieki un Padomju Savienības disidenti.

Iekšlietu ministrijas amatpersonas, kas pārraudzīja šo lietu, jebkādus pārkāpumus noliedz, nelokāmi paziņojot, ka Magņickis bijis iesaistīts sarežģītā naudas piesavināšanās shēmā, iesaistot arī "Hermitage Capital Management" fondu.

Ignorējot plašo kritiku, Iekšlietu ministrija novembra sākumā apbalvoja divas augsti stāvošas amatpersonas, kuras risināja šo lietu, un vēl divas amatpersonas, kuras Magņickis bija apsūdzējis naudas izkrāpšanas shēmas organizēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!