Svētdien Krievijas prezidenta padomdevējs nacionālās drošības jautājumos paziņoja, ka nepieciešams iecelt jaunu ANO vēstnieku Kosovā pirms nonākšanas strupceļā attiecībā uz plāniem par šīs Serbijas province nākotni, raksta aģentūra "Interfax".
Pašreizējais vēstnieks Marti Ahtisāri šomēnes paziņoja, ka viņš līdz marta beigām iesniegs savu plānu par Kosovas nākotni ANO Drošības padomei, un tas notiks, neskatoties uz plašajām nesaskaņām Serbijas un Kosovas etnisko albāņu vadību starpā par Ahtisāri priekšlikumu piešķirt Kosovai plašākas tiesības. Pats Ahtisāri uzskata, ka sarunu potenciāls ir izsmelts, raksta aģentūra "Associated Press".

Krievija, kursi ANO Drošības padomē pieder veto tiesības, pretojas Kosovas atdalīšanai no Serbijas. Krievijas Drošības padomes vadītājs Igors Ivanovs paziņoja, ka gadījumā, kad nav panākta vienošanās, kā tas ir pašlaik, nepieciešams turpināt sarunas un iecelt jaunu īpašo pārstāvi. Līdzīgi dienu iepriekš bija izteicies Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Ivanovs, tomēr viņš bija izteicis šaubas par to, vai Krievija izlemtu izmantot savas veto tiesības.

Kosova ir ANO protektorātā kopš 1999.gada, kad NATO gaisa spēku uzlidojumi pārtrauca Serbijas uzbrukumus etnisko albāņu separātistiem dienvidu provincē. ANO vēlas atrisināt pēdējo strīdīgo jautājumu, kas atlicis pēc Dienvidslāvijas sašķelšanās deviņdesmitajos gados.

Ahtisāri piedāvātais plāns paredz piešķirt Kosovai plašākas tiesības, tajā skaitā iegūt nacionālo armiju, Konstitūciju, karogu un himnu, kas būtībā līdzinās neatkarības pasludināšanai. Serbija un Krievija pretojas šādam plānam, jo uzskata, ka šis piemērs mudinātu par atdalīšanos sākt domāt arī citas dumpīgās provinces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!