Foto: Reuters/Scanpix
Ietekmīgais amerikāņu kongresmenis Kriss Smits kritizējis Krievijas augstāko vadību par to, ka tā ignorējusi Čehijas pirmā prezidenta Vāclava Havela nāvi. Krieviju kritizē arī Čehijas politologi un sabiedriskie aktīvisti puses, ceturtdien vēsta laikraksts "Kommersant".

Īpaši asu kritiku Krievijas valstsvīri izpelnījās pēc tam, kas lielvalsts prezidents Dmitrijs Medvedevs izteica līdzjūtību Ziemeļkorejai saistībā ar tās vadītāja Kima Čenira nāvi, bet Čehija līdzjūtību nav saņēmusi.

Smits intervijā radio "Amerikas balss" izteicās kritiski par Krievijas nereaģēšanu uz Havela nāvi. "Pat ASV vienmēr izteica līdzjūtību PSRS sakarā ar tās vadītāju nāvi, pat tad, ja saskārās ar nežēlīgu pretestību no Maskavas puses. Es personīgi esmu parakstījies līdzjūtības grāmatā Padomju vēstniecībā sakarā ar Čerņenko un citu līderu nāvi, cienot katru personību, pat ja esam "uz nažiem"," intervijā sacījis kongresmenis. Viņš izteica cerību, ka Krievijas politiķi tomēr apdomāsies un izteiks līdzjūtību Havela nāves sakarā.

"Palūgsim, lai Vašingtona izveido sarakstu, kuru valstu vadītāju nāves skarā jāizsaka līdzjūtība," miroblogā "Twitter" rakstījis Smits.

"Kommersant" atgādina, ka Havels ir viens no pasaulē cienījamākajiem politiķiem. Havels mira svētdienas rītā savā brīvdienu mājā Čehijas ziemeļos 75 gadu vecumā. Saistībā ar viņa nāvi visas pasaules līderi ir Čehijai izteikuši līdzjūtību, tikai Krievija nolēmusi klusēt, uzsver "Kommersant". Līdzjūtība sekojusi vien no Krievijas vēstnieka Prāgā Sergeja Kiseleva.

Arī Čehijā Krievijas rīcība izsaukusi sašutumu. "Krievijas valdošai elitei ir jāsaprot, ka čehi kā neatkarīgas valsts iedzīvotāji, nevar pieņemt to, ka viņi [Krievijas līderi] par svarīgāku ir uzskatījuši līdzjūtības izteikšanu diktatora Kima Čenira nāves dēļ, nevis humānista un pasaulē cienījama politiķa Havela nāves dēļ," teikuši čehu politologi. Laikraksts atgādina, ka Medvedevs bijis starp retajiem pasaules valstu līderiem, kurš saistībā ar diktatora nāvi Ziemeļkorejai izteicis līdzjūtību.

Jau vēstīts, ka Havela bēres notiks piektdien un tajās plāno piedalīties ASV valsts sekretāre Hillarija Klintone, Francijas, Vācijas, Austrijas un Izraēlas valstu vadītāji, kā arī citu pasaules valstu līderi. Bērēs no Havela atvadīsies arī Gruzijas, Slovēnijas, Slovākijas un Lietuvas vadītāji. Havela bēres apmeklēs arī Latvijas prezidents Andris Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!