Foto: AFP/Scanpix

Krievija sestdien kritizēja Latviju saistībā ar Uzņēmumu reģistra (UR) valsts notārs lēmumu atteikt Krievijas informācijas aģentūras "Rossiya Segodnya" ("Russia Today") pārstāvniecības reģistrāciju Latvijā, ko Krievija interpretēja kā krievu mediju diskrimināciju.

Krievijas Ārlietu ministrijas Informācijas un preses nodaļas sestdien izplatītajā paziņojumā teikts, ka UR reģistrācijas atteikumu pamatojis ar to, ka "šī plašsaziņas līdzekļa saturs ir pretrunā Latvijas konstitūcijai un oficiālajai valsts valdības pozīcijai".

Ministrija norādīja, ka "Rossiya Segodnya" pārstāvniecības Latvijā reģistrācijas pieteikums iesniegts 29. aprīlī, bet tā izskatīšanas termiņš vairākkārt pārcelts.

"Vēl pirms atbildīgo struktūru lēmuma pieņemšanas Latvijas plašsaziņas līdzekļi publicēja amatpersonu un Latvijas politiķu komentārus ar aicinājumu nepieļaut aģentūras darbību valstī. Tāda veida izteikumus nevar novērtēt nekā citādāk kā vien par tiešu spiedienu uz reģistrācijas institūciju," paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

"Krievijas puse jau vairākkārt ir vērsusi uzmanību uz tamlīdzīgām "inovatīvām" Latvijas valsts vadības metodēm informācijas telpas cenzēšanā, kas ir pretrunā šīs valsts starptautiskajām saistībām garantēt vārda un plašsaziņas līdzekļu brīvību," teikts ministrijas paziņojumā.

"Aicinām starptautisko sabiedrību un kompetentās organizācijas, visupirms jau Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas pārstāvi plašsaziņas līdzekļu brīvības jautājumos sniegt vērtējumu šim atklāti diskriminējošam un politizētajam Latvijas varas iestāžu lēmumam," mudināja Krievijas Ārlietu ministrija.

Jau vēstīts, ka UR informēja, ka, izskatot Krievijas valsts unitārā uzņēmuma "Starptautiskā informācijas aģentūra "Rossiya Segodnya"" pārstāvniecības reģistrācijas pieteikumu, 27. augustā pieņemts lēmums atteikt pārstāvniecību ierakstīt pārstāvniecību reģistrā.

Izskatot pieteikumu un tam pievienotos dokumentus, ticis konstatēts, ka tie neatbilst Latvijas Satversmei, kā arī citiem Latvijas normatīvajiem aktiem.

Krievijas Federācijas valsts unitārā uzņēmuma "Starptautiskā informācijas aģentūra "Rossiya Segodnya" pārstāvniecības pieteikums Uzņēmumu reģistrā ticis saņemts 2015. gada 29. aprīlī.

Informācijas aģentūra "Rossiya Segodnya" tika dibināta ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina dekrētu 2013. gada 9. decembrī, apvienojot ziņu aģentūru "RIA Novosti" un radiostaciju "Krievijas Balss".

Aģentūras ģenerāldirektors ir Dmitrijs Kiseļevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!