Foto: Itar-Tass/Scanpix

Krievijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks Nikolajs Makarovs brīdinājis kaimiņvalsti Somiju par tās ciešo sadarbību ar NATO, trešdien vēstīja Somijas sabiedriskā raidorganizācija YLE.

"Somijas līdzdalība NATO mācībās pierāda, ka Somija pakāpeniski pievienojas NATO aktivitātēm. Noteiktos apstākļos tas var radīt bīstamu situāciju Krievijas militārajai drošībai," Makarovs otrdien teica runā Helsinkos.

Krievijas ģenerālis pauda cerību, ka tā vietā, lai padziļinātu attiecības ar NATO, Somija pastiprinās saiknes ar Maskavu.

Tomēr Somijas aizsardzības ministrs Stefans Vallins uz to reaģēja saniknoti, sarunā ar YLE uzstājot, ka "Somija pati neatkarīgi pieņem savus lēmumus".

Tiek vēstīts, ka Makarovs arī kritizējis Somiju par militāro mācību organizēšanu Krievijas robežas tuvumā, paužot viedokli, ka šādi manevri neesot tikai aizsardzības mērķiem.

"Makarova izteikumi ir jāuztver nopietni. Viņa teiktajam ir politiska nozīme," aģentūrai AFP teica Somijas Starptautisko lietu institūta globālās drošības pētnieks Čārlijs Saloniuss-Pasternaks, norādot, ka Makarova teikto var uztvert, kā zīmi, ka Krievija sākusi īstenot stingrāku politiku pret Somiju.

Somija, kas nav NATO dalībvalsts, sadarbojas ar aliansi dažādos projektos un mācībās. Tomēr Somijas premjerministrs Jirki Katainens paziņojis, ka viņa valdība, kuras pilnvaras beigsies 2015.gadā, neapsvērs valsts pievienošanās aliansei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!