Foto: EPA/LETA
Krievijas un ASV spiegu skandāls šovasar sākās pēc Krievijas drošības dienestos esošā dubultaģenta amerikāņiem sniegtās informācijas, ceturtdien paziņoja krievu izdevums "Kommersant".

Krievijas puses nodevējs esot pulkvedis Šerbakovs, kurš strādāja Krievijas Iekšējā izlūkdienestā (SVR). Tieši pēc viņa sniegtās informācijas ASV aizturēja un no valsts izraidīja 11 Krievijas pilsoņus, kuri tika apsūdzēti nelegālā izlūkošanā. Tas bija lielākais spiegu skandāls starp abām valstīm kopš aukstā kara beigām.

Krievijas drošības dienesti neko aizdomīgu nesaskatīja faktā, ka Šerbakova meita jau ilgstoši dzīvo ASV. Gadu pirms "spiegu skandāla" Šerbakovs esot atteicies no paaugstinājuma, jo tādos gadījumos būtu nepieciešama melu detektora pārbaude, ziņo "Kommersant".

"Tas nozīmē, ka viņš jau tad aktīvi sadarbojās ar amerikāņu specdienestiem," raksta "Kommersant".

Interesanti, ka varenās Krievijas drošības iestādes palaidušas garam vēl dažus "sīkumus". Šerbakova dēls, kurš strādāja narkotiku apkarošanas nodaļā, mēnesi pirms skandāla steidzami pameta darbu un devās uz ASV, bet pats nodevējs Krieviju atstājis tikai trīs dienas pirms Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva vizītes ASV.

"Pēc tam amerikāņi, baidoties, ka Krievija sāks no ASV atsaukt savus spiegus, sāka viņus arestēt. Baltais nams tika nolikts neērtā situācijā un situācija lika nedaudz panervozēt: neviens taču negribēja sarežģīt Medvedeva pirmo vizīti ASV," norāda "Kommersant". "Spiegu skandāls praktiski nekādi neietekmēja Maskavas un Vašingtonas attiecības. Vismaz, politiskā līmenī."

Tomēr kāds SVR pārstāvis izdevumam atklājis, ka iekšējos drošības dienestos joprojām esot lielas dusmas par notikušo un Krievijas puse ar lielu skepsi uztverot katru amerikāņu sadarbības piedāvājumu, lai gan sadarbība notiekot jau ilgāku laiku.

Atgādinām, ka jūnija nogalē ASV arestēja 11 cilvēkus, kuri tika apsūdzēti par gadiem ilgu spiegošanu Krievijas labā. Jūlijā abas valstis īstenoja spiegu apmaiņas operāciju - Vīnē no ASV atgādātie Krievijas spiegi izlidoja uz Maskavu, bet četri Krievijas atbrīvotie pilsoņi Austriju pameta amerikāņu lidmašīnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!