Foto: AFP/Scanpix
Kopš trešdienas Indijas jūras spēki papildināti ar Krievijas atomzemūdeni „Nerpa”. Zemūdene, kuru tagad sauks „Čakra”, tiks izmantota jūras spēku apmācībām, tāpat uz tās tiks izvietotas raķetes, kas paredzētas mērķu sasniegšanai uz zemes, kā arī torpēdas. Atomzemūdenes īre uz 10 gadiem Indijai izmaksās 900 miljonus dolāru, vēsta Krievijas mediji.

Svinīgajā zemūdenes nodošanas ceremonijā piedalījās Indijas aizsardzības ministrs Arakaparambils Kurans Entonijs un Krievijas vēstnieks Aleksandrs Kadakins, kurš, izmantojot gadījumu, pavēstīja: „Krievija, būdams Indijas labākais draugs, piegādā labāko no tā, ko tā spēj dot Indijai. Krievija vēlas redzēt Indiju kā stipru valsti visās nozīmēs, spējīgu ar godu dot pretsparu visiem izaicinājumiem un draudiem".

Vēsturiski Indija un Pakistāna kļuva par vienām no retajām pasaules kodolvalstīm pēc 20.gadsmita vidū pasludinātās Indijas neatkarības no Britu impērijas, tai sekojošās valsts sadalīšanās musulmaniskajā Pakistānā un hinduistiskajā Indijā un nebeidzamajiem abu valstu konfliktiem, kas noveda pie bruņošanās sacensības un kodolieroču izstrādes.

Jāatgādina, ka uz „Nerpas" 2008.gadā Tālajos Austrumos notika avārija, kurā dzīvību zaudēja sešas militārpersonas un 14 civilpersonas. Avārija notika uz tolaik tikko uzbūvētas, taču ekspluatācijā vēl nenodotas atomzemūdenes, kura devās izmēģinājuma braucienā.

"Trešās paaudzes" atomzemūdeni "Nerpa" (projekts 971 "Щука-Б" pēc NATO klasifikācijas "Akula") sāka būvēt 1991.gadā Amūras Kuģubūvniecības rūpnīcā, vēlāk būvniecība uz vairākiem gadiem tika pārtraukta. Krievijas Aizsardzības ministrija jau sākotnēji bija paredzējusi zemūdeni pārdot Indijai līzingā uz pieciem gadiem par 650 miljoniem dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!