Krievijas Augstākā tiesa otrdien atcēla attaisnojošu spriedumu tā dēvētajā Ulmana lietā, kurā četras Krievijas militārpersonas apsūdzētas Čečenijas civiliedzīvotāju nogalināšanā.

Krievijas armijas kapteinis Eduards Ulmans, majors Aleksejs Pereļevskis un divi Ulmana padotie - Aleksandrs Kalaganskis un Vladimirs Vojevodins tiek apsūdzēti sešu Čečenijas civiliedzīvotāju, tai skaitā kādas sievietes un pusaudža nogalināšanā.

Divi līdzšinējie zemāko tiesu instanču spriedumi, kuros apsūdzētie tika attaisnoti, izraisīja sašutumu cilvēktiesību aizstāvju vidū.

Augstākā tiesa jau pērn atcēla sākotnējo kara tiesas spriedumu, kurā minētā apsūdzība tika noraidīta. Taču jaunā prāvā citā tiesas sastāvā četri apsūdzētie, kas apgalvo, ka tikai pildījuši pavēles, tika vēlreiz attaisnoti. Šis spriedums izraisīja asus protestus Čečenijā.

Paziņojot par attaisnojošā sprieduma atcelšanu, tiesnesis Aleksandrs Koroņecs to pamatoja ar pārkāpumiem zvērināto kolēģijas veidošanā. Pēc viņa teiktā, lieta var tikt vēlreiz izskatīta tajā pašā tiesā, bet ar jaunu kolēģijas sastāvu.

Pēc cilvēktiesību aizstāvju rīcībā esošajām ziņām, īpašo uzdevumu vienības kapteinis Ulmans un viņa padotie 2002.gadā Čečenijas kalnos, meklējot kaujinieku komandieri Hatabu, atklājuši uguni uz civilo automašīnu "UAZ", kas neapstājās pēc viņu pavēles. Taču izrādījās, ka mašīnā atrodas nevis kaujinieki, bet mierīgie iedzīvotāji. Viens no viņiem jau bija nošauts un vairāki - ievainoti.

Kā vēsta NTV, Ulmans ziņojis par notikušo priekšniecībai un saņēmis pavēli dzīvus palikušos nošaut, bet automašīnu sadedzināt. Saņemot vairākkārtējus šīs pavēles apstiprinājumus, viņi to izpildījuši. Joprojām nav skaidrs, kas šādu pavēli devis. Pēc vienas versijas, tas bijis Ulmana tiešais priekšnieks majors Pereļevskis, pēc otras - visas operācijas vadītājs, kas vēlāk noliedzis, ka tāda pavēle dota, un lietā figurējis kā liecinieks.

Ulmana advokāts Romāns Kržečkovskis gatavojas jaunai prāvai, kurā plāno balstīties uz to pašu argumentu - apsūdzētie tikai pildījuši pavēli. Pēc viņa teiktā, tiesību jomā pastāv jēdziens "apzināti nelikumīga pavēle", savukārt izteiciens "noziedzīga pavēle" pieskaitāms vienīgi sadzīves leksikai.

Jauns tiesas un zvērināto kolēģijas sastāvs nebūt negarantē atbildi uz galveno jautājumu - kas tad īsti devis pavēli un vai tā bijusi likumīga, norāda NTV.

Tomēr Augstākās tiesas spriedumu jau atzinīgi novērtējis Čečenijas promaskaviskais prezidents Alu Alhanovs.

Līdz šim par noziegumiem pret civiliedzīvotājiem Čečenijas karā notiesāta tikai viena augsta Krievijas militārpersona - pulkvedis Jurijs Budanovs, kas atzīts viņu par vainīgu čečenu meitenes Elzas Kungajevas nolaupīšanā un noslepkavošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!