Foto: AP/Scanpix

Pēdējās diennakts laikā Krievijas aviācija veikusi demonstratīvus lidojumus gar Ukrainas robežu, preses konferencē Kijevā paziņojis Ukrainas Nacionālās drošības padomes informatīvi analītiskā centra pārstāvis Andrejs Lisneko.

Aģentūra UNIAN, kas atsaucas uz Lisenko teikto, nesniedz vairāk informācijas, kā vien to, ka pie robežpunkta "Marinovka" Doņeckas apgabalā pamanīts Krievijas helikopters "Mi-8".

Aģentūra atgādina, ka 29. jūnijā Luhanskas apgabalā četrus kilometrus no Krievijas robežas ukraiņu karavīri notriekuši Krievijā ražotu bezpilota lidaparātu "ZALA-421-08" bez atpazīšanas zīmēm.

Savukārt vēl aprīlī Pentagons paziņoja, ka Krievijas militārās lidmašīnas vairākas reizes pārkāpušas Ukrainas gaisa robežu. 

Vēstīts, ka Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Situācija ievērojami saasinājusies pēdējās nedēļās, mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

20. jūnijā Ukrainas prezidents Petro Porošenko izsludināja nedēļu garu vienpusēju uguns pārtraukšanu, lai ļautu prokrieviskajiem kaujiniekiem nolikt ieročus vai pamest Ukrainu. Lai gan kaujinieki pamieru pārkāpa desmitiem reižu, Porošenko piektdien vakarā paziņoja, ka pagarina uguns pārtraukšanu vēl par 72 stundām - līdz pirmdienas, 30. jūnija, vakaram.

Svētdien Donbasa, Dņepras un Aidaras brīvprātīgo kaujinieku bataljoni un Maidana kustības sabiedriskās organizācijas Ukrainas prezidentam Petro Porošenko pieprasījušas pārtraukt pamieru valsts Austrumos un izsludināt kara stāvokli. Daudzi uzskata, ka uguns pārtraukšana nāk par labu separātistiem, kuriem rodas iespēja pārgrupēties un apbruņoties. 

Foto: Krievijas helikopteru flote

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!