Foto: Itar-Tass/Scanpix

Krievijas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) piektdien oficiāli atteikusi reģistrēt pavasarī gaidāmajām Krievijas prezidenta vēlēšanām opozīcijas partijas “Jabloko” izvirzīto prezidenta amata kandidātu Grigoriju Javļinski, informē aģentūra “RIA Novosti”.

Lēmums pieņemts pārāk lielā nederīgo parakstu skaita dēļ Javļinska savāktajos parakstos, kas nepieciešami reģistrācijai prezidenta vēlēšanām.

Par nereģistrēšanu nobalsoja 14 no 15 CVK locekļiem.

CVK sekretārs Nikoljas Koņkins informēja, ka daļa iesniegto parakstu lapas ir kopētas, kas neatbilst prasībām. Javļinska pārstāvis Boriss Moisejevs neesot noliedzis, ka ir iesniegtas paraktu kopijas.

Kandidātam ir tiesības CVK lēmumu pārsūdzēt Augstākajā tiesā 10 dienu laikā.

CVK arī informē, ka pārbaudes laikā kāds komisijas darbinieks ieraudzījis sarakstos savu parakstu, lai gan par atbalstu Javļinskim nav parakstījies. Informāciju par nepatiesu ziņu sniegšanu parakstu sarakstos CVK nodos prokuratūrai.

Jau vēstīts, ka Javļinska savāktajos parakstos, lai tas tiktu reģistrēts prezidenta vēlēšanām, CVK konstatēja 25,66 procentus nederīgu parakstu, bet maksimāli pieļaujamais daudzums ir 5 procenti.

Saskaņā ar likumu, kandidātam, kuru neizvirza kāda Valsts Domē pārstāvēta partija, ir Centrālajā vēlēšanu komisijā jāreģistrē vismaz 500 cilvēku liela vēlētāju grupa un jāsavāc ne mazāk kā divi miljoni vēlētāju parakstu.

Krievijas prezidenta vēlēšanas notiks 4.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!