Lai atbalstītu NATO dalībvalstis, kuras ir satraukusi Krievijas agresija Ukrainā, ASV uz Eiropu nosūtīs F-22 iznīcinātājus, vēsta laikraksts "The Guardian".

"Krievijas militārā aktivitāte Ukrainā joprojām rada bažas mums un Eiropas sabiedrotajiem," preses konferencē Pentagonā paziņoja ASV gaisa spēku sekretāre Debora Džeimsa.

Amatpersona neprecizēja ne lidaparātu skaitu, ne vietu, ne laiku, kad tie tiks nogādāti Eiropā, bet norādīja, ka tas notiek saskaņā ar aizsardzības ministra Eštona Kārtera neseno aicinājumu uz stingru un sabalansētu reakciju pret Krievijas aktivitātēm.

Tā būs pirmā reize, kad Eiropā, neskaitot aviošovus, tiks izvietoti modernie F-22 "Raptor" iznīcinātāji. Tas uzskatāms par atbildes soli pieaugošajām bažām par Krievijas agresiju, norāda laikraksts.

F-22, kuri spēj izvairīties no radariem, pirmo reizi īstā militārā operācijā piedalījās uzlidojumos pret grupējumu "Islāma valsts".

F-22 izvietošana Eiropā dos iespēju ASV gaisa spēkiem vingrināties kopā ar NATO sabiedrotajiem, izmēģinot lidmašīnas spējas komunicēt un strādāt kopā ar "Eurofighter" un citiem moderniem lidaparātiem, norāda ASV ģenerālis Marks Velšs Džeimss.

Līdz šim F-22 piedalījušies lidojumos Dienvidkorejā un Japānā.

Vienvietīgo divu dzinēju taktisko iznīcinātāju ar "stealth" tehnoloģiju (ļauj izvairīties no lidaparāta identificēšanas radaros) izstrādājis uzņēmums "Lockheed Martin" sadarbībā ar "Boeing".

F-22 ir izmantojams gaisa kaujās, triecieniem pa sauszemi, elektroniskajā karadarbībā un izlūkošanā. F-22 formāli dienestā ieviesti 2005. gada decembrī, bet 2012. gadā ASV gaisa spēkiem piegādātas pēdējās no pasūtītajam lidmašīnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!