Čečenu separātisti apgalvo, ka Krievijas Federālais drošības dienests ir nobloķējis divas interneta mājas lapas, kas līdz šim bija galvenais ziņu avots par notikumiem Čečenijā.
Mājas lapas www.kavkaz.org un www.chechenpress.com pārtrauca darboties drīz pēc tam, kad Krievijas specdienestu vienības izbeidza Maskavas ķīlnieku krīzi, nogalinot 41 bruņotu teroristu un 128 no aptuveni 800 ķīlniekiem, kurus bija sagūstījuši čečenu separātisti.

"26. oktobrī.. mūsu mājas lapai kavkaz.org uzbruka hakeru grupa," teica ASV reģistrētās trimdā dzīvojošā čečenu separātistu valdības ministra Movladi Udugova vadītās mājas lapas pārstāvis.

"Mēs esam pārsteigti, ka Krievijas specdienesti ASV teritorijā var tik brīvi rīkoties," elektroniskā vēstulē aģentūrai "Reuters" raksta Udugovs.

Udugova vadītā mājas lapa un "Chechen Press", kas atsāka darbu pēc dažām dienām, ir bijuši vērtīgi informācijas avoti tiem, kas seko konfliktam Čečenijā.

Krievijas Federālais drošības dienests atteicies komentēt šo mājas lapu, pēc viņu domām, "noziedzīgo darbību".

"Viņi vienkārši melo, viņiem ir melošanas tradīcija, tāda ir viņu ētika," teica Federālā drošības dienesta pārstāvis Andrejs Larušins.

Tā kā lielākajai daļai žurnālistu ir liegts apmeklēt Čečeniju, daudzi no viņiem neoficiālas informācijas un viedokļu iegūšanai izmanto šīs čečenu mājas lapas.

"Chechen Press" vadītājs Alberts Digajevs sacīja, ka pēc ķīlnieku krīzes Maskavā labi koordinēts kiberuzbrukums uz vairākām dienām bloķējis pieeju viņa mājas lapai.

"Mūsu mājas lapa chechenpress.com tika applūdināta ar tā dēvētajiem "dos-uzbrukumiem", kas nāca no Krievijas," elektroniskajā vēstulē raksta Digajevs.

Udugovs norāda, ka kavkaz.org bloķēšana bijusi sarežģītāka par vienkāršu adreses pārslogošanu ar pārāk lielu datu daudzumu. Mājas lapas vadītājiem nezinot, tikusi mainīta tās reģistrācija, un mājas lapa pārtrauca darboties.

Udugovs mainīja mājas lapas adresi pret www.kavkazcenter.com, bet novembra sākumā arī pret to tika vērsts elektronisks uzbrukums, un ceturtdien šai mājas lapai piekļūt nebija iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!