Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vjetnamā izveidota speciāla ekspertu komanda, lai palīdzētu saglabāt komunistiskā režīma dibinātāja Ho Ši Mina iebalzamēto ķermeni – komandā iekļauti arī četri Krievijas zinātnieki, vēsta aģentūra "Reuters".

Ho Ši Mins tika balzamēts gandrīz pirms 50 gadiem. Tagad izveidota padome, lai novērtētu mūmijas stāvokli un nodrošinātu tās saglabāšanu, liecina "Reuters" rīcībā nonācis Vjetnamas valdības dokuments.

"Padomei dots uzdevums piedāvāt plānus un zinātniskus mērus Priekšsēdētāja Ho Ši Mina absolūtas drošības un aizsardzības garantēšanai ilgtermiņā," teikts lēmumā.

Vairākas pasaules valstis, piemēram, Ķīna, Ziemeļkoreja un Vjetnama ir iebalzamējušas savus līderus ar Padomju Savienības (PSRS) ekspertu palīdzību. Padomju zinātniekiem jau bija pieredze – 1924. gadā pēc nāves tika balzamēts komunistu līdera Vladimira Ļeņina ķermenis, kurš joprojām atrodas mauzolejā Maskavas Sarkanajā laukumā.

Iebalzamētie ķermeņi prasa regulāru un dārgu uzturēšanu, kā arī ik pa laikam atkārtotu balzamēšanu. Oficiālajā dokumentā nav atklāts, kāds pašlaik ir Ho Ši Mina mirstīgo atlieku stāvoklis.

1969. gadā mirušais komunistu līderis, saukts arī par "onkuli Ho", atdusas stikla zārkā lielā PSRS būvētā mauzolejā Hanojā. Mauzoleju ik gadu apmeklē tūkstošiem tūristu.

Pavasarī pēc Vjetnamā notikušas tikšanās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, pie Ho Ši Mina mauzoleja vainagu nolika Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns. Gan Kima tēvs, gan vectēvs – iepriekšējie totalitārās Ziemeļkorejas diktatori – arī ir iebalzamēti un atdusas mauzolejā Phenjanā.

PSRS pastāvēšanas laikā padomju eksperti palīdzējuši uzturēt Ho Ši Mina mūmiju bez maksas, bet pēc impērijas sabrukšanas 1991. gadā Krievija sākusi iekasēt maksu par unikālā balzamēšanas maisījuma piegādēm.

2003. gadā Vjetnama lūdza balzamēšanas kokteiļa laboratoriju pārcelt uz Vjetnamu un nosūtīja savus zinātniekus apgūt balzamēšanas gudrības Maskavā, skaidro "Reuters".

Sākumā Krievijas eksperti ķīmiskās vielas Vjetnamā ražojuši slepenībā, taču vjetnamiešu darbiniekiem, kam bija jāsakopj objekts, izdevās iegūt vielu paraugus, aprīlī Vjetnamas valsts medijos stāstīja Ho Ši Mina muzeja direktors Cao Dins Kiems.

Vjetnamiešu zinātnieki tagad paši ir apguvuši balzamēšanas mākslu, taču joprojām regulāri tiek lūgta Krievijas ekspertu palīdzība ikgadējai mūmijas apkopei, norāda "Reuters".

Ho Ši Mina mauzolejs ir viens no iespaidīgākajiem starp šāda veida objektiem pasaulē. Viņš arī ir viens no zināmākajiem iebalzamētajiem līderiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!