Bijušais Krievijas premjerministrs Mihails Kasjanovs pirmdien paziņoja par savu nodomu līdz nākamā gada parlamenta vēlēšanām nodibināt politisku partiju, bet 2008.gadā kandidēt uz valsts prezidenta amatu.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins Kasjanovu no premjera amata atbrīvoja 2004.gadā, un kopš tā laika ekspremjers kļuvis par valdības kritizētāju. Kasjanova jaunā partija tikšot izveidota aptuveni mēneša laikā.

"Mēs radīsim jaunu kustību, lai turpinātu cīņu un aizstāvētu konstitūcijas ievērošanu," viņš sacīja žurnālistiem, piebilstot, ka partijas mērķis ir pārliecināties, ka "Krievija veidojas par demokrātisku valsti".

Kasjanovs jau arī paziņojis par nodomu kandidēt uz prezidenta posteni. Valsts pirmās personas vēlēšanas Krievijā notiks pēc diviem gadiem, kad amata pilnvaras otrajā un pēdējā termiņā beidzas pašreizējam prezidentam Putinam.

Novērotāji uzskata, ka Putins savā vietā pēc amata atstāšanas vēlas redzēt sev lojālu cilvēku, savukārt viņa pretinieki solījušies par augsto amatu cīnīties līdz pēdējam.

Politiskās cīņas jau ir sākušās, un 2007.gadā paredzētajās parlamenta vēlēšanās opozīcijas partijām būs jāsacenšas ar Putinam lojālo partiju "Vienotā Krievija".

Pagājušā gada beigās Kasjanovam neizdevās kļūt par opozīcijā esošās Krievijas Demokrātiskās partijas līderi, jo apgalvojumi par Kremļa netīrajiem darbiem partijas kongresu pārvērta fiasko.

Jaunās kustības mērķi citu starpā ir "demokrātisko spēku apvienošana" un netīro priekšvēlēšanu spēļu apkarošana.

Kustība arī centīsies aizsargāt nevalstiskās organizācijas (NVO) "no varas patvaļas", piebilda Kasjanovs, atsaucoties uz jauno NVO finansēšanas likumu, kas valstī izraisījis asas diskusijas. Savukārt Krievijas valdība uzskata, ka likums ierobežos ārvalstu valdību finansētas politiskās aktivitātes Krievijā.

Kasjanovs pavēstīja, ka jaunās partijas dibinātāju rindās ir arī kādreizējā liberāļu pārstāve un Putina sāncense 2004.gada prezidenta vēlēšanās Irina Hakamada.

Tiek uzskatīts, ka ekspremjeram Kasjanovam saglabājušās stipras saites ar oligarhiem, kas Krievijā valdīja Borisa Jeļcina prezidentūras laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!