Foto: DELFI Aculiecinieks
Lai gan Krievijas energokompānija "Inter RAO EES" sākotnēji plānoja naktī uz trešdienu pārtraukt elektrības piegādi Baltkrievijai, jo nav saņemts kārtējais parāda atmaksas maksājums, vēlāk nolemts to atlikt līdz pirmdienai, ziņo Krievijas masu mediji, atsaucoties uz avotiem energouzņēmumā.

Kārtējo parāda segšanas maksājumu Krievijas kompānijai bija jāsaņem pirmdien, taču naudas vietā Baltkrievijas uzņēmums "Belenergo" nosūtīja Krievijas kolēģiem vēstuli, kurā lūdza atlikt kārtējo maksājumu līdz 5.jūlijam.

"Belenergo" skaidroja, ka uzņēmumam ir grūtības pārskaitīt parada summu, jo valstī ir valūtas krīze. Taču maksājuma atlikšana ir pretrunā ar iepriekš panākto vienošanos, un Krievijas kompānija kolēģu lūgumu noraidīja, ziņo "Interfax".

"Mēs saprotam, kāpēc "Belenergo" nevar samaksāt, esam noraizējušies par situāciju, un tāpēc jau iepriekš piekritām atlikt maksājumus, bet mūsu sadarbību aizēno tas, ka mēs kā elektrības piegādātāji nesaņemam samaksu. Tāpēc esam spiesti pārtraukt piegādi," paziņoja uzņēmuma preses sekretārs Nikolajs Gorelovs.

Savukārt "RIA Novosti" citē kādu avotu kompānija, kas norādīja – "komercuzņēmums nevar piegādāt elektroenerģiju uz parāda".

Vēlāk "Inter RAO" nolēma atlikt elektrības piegādes pārtraukšanu līdz pirmdienai, jo otrdien vakarā notikušas konsultācijas ar "Belenergo", ziņo "RIA Novosti".

Jau pirms nedēļas Krievijas energokompānijas vadītājs Boriss Kovaļčuks atzina, ka "Inter RAO EES" var pārtraukt elektrības piegādes, ja nesaņems maksājumus. Viņš atgādināja, ka "Inter RAO" vairākas reizes jau piekrita atlikt kārtējos maksājumus.

Baltkrievija samaksāja 600 miljonus rubļu (aptuveni 10,5 miljoni latu) par martu, tās parāds ir vēl 600 miljoni rubļu par aprīli un jau veidojas parāds par maiju. Kovaļčuks arī iepriekš atzina, ka vienošanās paredz arī sankcijas un soda naudas, taču uzņēmums pagaidām "ir ļoti konstruktīvs" un ieprasa atmaksāt tikai pamatsummu, vēsta "RIA Novosti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!