Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) trešdien paziņoja, ka ir izjaucis ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) plānus iegūt slepenu militāra rakstura informāciju, savervējot informatoru Krievijas Aizsardzības ministrijā.
Krievijas masu informācijas līdzekļi, atsaucoties uz FDD sniegtajām ziņām, vēstīja, ka ASV vēstniecības Maskavā konsulārās nodaļas trešā sekretāre Jundžu Kensindžere patiesībā bijusi CIP darbiniece, kas vadīja informatoru vervēšanas operāciju.

Operācijā bijuši iesaistīti vairāki CIP aģenti, tostarp kāds diplomāts vārdā Deivids Robertsons.

ASV vēstniecība atteicās komentēt šīs ziņas un apstiprināt diplomāta, kurš varētu būt bijis spiegs, identitāti.

Informētas personas Maskavā aģentūrai "Interfax" vēlāk pastāstīja, ka vēstniecības sekretāre jau esot atstājusi Krievijas galvaspilsētu.

FDD neatklāja, kad incidents noticis, bet norādīja, ka CIP mērķis bijis iegūt informāciju par Krievijas jaunajām ieroču tehnoloģijām un militāri tehnisko sadarbību starp Maskavu un bijušajām padomju republikām.

"Misiju veica CIP aģenti, kas strādāja ASV diplomātiskās misijas aizsegā Maskavā un vienā NVS valstī," teikts FDD paziņojumā.

FDD informēja, ka CIP centusies savervēt kādu Krievijas aizsardzības ministrijas speciālistu, kas strādāja slepenā nodaļā. CIP aģents Robertsons esot ticies ar minēto speciālistu ārzemēs, bet Krievijā ar viņu sazinājies rakstiski, izmantojot slēpņus un anonīmās pasta kastītes.

"Savlaicīga Krievijas pretizlūkošanas dienestu iejaukšanās atļāva agrīnā stadijā izjaukt ASV izlūku plānus, pārņemt kontroli pār situāciju un novērst nopietna kaitējuma nodarīšanu Krievijas drošībai," teikts FDD paziņojumā.

Aģentūras "Interfax" ziņu avoti izteica minējumus, ka Krievija saistībā ar šo incidentu varētu nosūtīt ASV protestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!