Krievijas Federācijas padomes spīkers Sergejs Mironovs nosaucis par murgiem Lietuvas Seima otrdien pieņemto deklarāciju par Otrā pasaules kara beigu sekām Eiropā, kurā uzsvērts, ka uzvara šai karā nozīmēja ne vien nacisma sagrāvi, bet arī Baltijas valstu okupāciju.
"Mani pārsteidz šāda veida paziņojumi, par kuriem šos līderus apsūdzēs viņu pašu tautas," Mironovs paziņojis, tiekoties ar žurnālistiem. "Pārsteidz runas par to, ka nevar svinēt uzvaru, jo toreiz sākās arī okupācija. To nevar nosaukt citādi, kā vien par murgiem."

Lietuvas Seima deputāti savā deklarācijā aicināja "visas labas gribas valstis, ieskaitot Krieviju, kas šobrīd cenšas tuvināties apvienotajai demokrātiskajai Eiropai", saskatīt un atzīt abus minētos kara beigu aspektus un godināt ne vien nacisma, bet arī boļševisma upuru piemiņu.

Runājot par Lietuvas un Igaunijas prezidentu Valda Adamkus un Arnolda Rītela lēmumu neierasties Krievijas rīkotajās Uzvaras dienas svinībās, kas 9.maijā paredzētas Maskavā, Mironovs to novērtējis kā "vēsturisku kļūdu un kļūmīgu soli viņu personiskajā karjerā".

Kā ziņots, Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga piedalīsies Uzvaras dienas svinībās Maskavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!