Foto: EPA-AFI

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless uzskata, ka Krievijas ģenerāļi sākuši konfliktēt savā starpā, jo karš Ukrainā nevedas tik labi, kā plānots.

Krievijas militārie līderi vaino viens otru par katastrofu, par kādu Krievijai kļuvis iebrukums Ukrainā, un baidās tikt sodīti gadījumā, ja Krievijas karaspēkam nākas panikā atkāpties.

Ģenerāļi kļuvuši par grēkāžiem Krievijas prezidenta Vladimira Putina neveiksmīgajā iebrukumā, vizītē Somijā izteicās Volless, piebilstot, ka Krievijas militārās sistēmas locekļi vienmēr baidījušies no tīrīšanām.

Krievijas ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs pagājušajā nedēļā apmeklēja Donbasu, kas vērtējams kā neparasts solis.

Krievijas mediji ziņoja, ka Gerasimovs guvis šrapneļa ievainojumu kaujās Izjumā un pēc tam evakuēts. Tomēr augsta ranga Krievijas amatpersona šīs ziņas noliegusi.

Tiek uzskatīts, ka kaujās Ukrainā līdz šim nogalinātas deviņas augsta ranga Krievijas militārpersonas, kas, pēc Rietumu amatpersonu domām, tika nosūtītas uz frontes līnijām, lai atjaunotu kaujas sparu demoralizētajā Krievijas karaspēkā.

Volless, kurš Somijā novēroja Somijas un Lielbritānijas kopīgos manevrus, norādīja, ka Krievijas ģenerāļi pietuvojas arvien tuvāk un tuvāk frontes līnijai, cenšoties kaut kā uzlabot situāciju.

"Viņi to dara, kliedzot un bļaujot uz cilvēkiem, bet tam nav tie labākie rezultāti," sacīja Volless.

Jautāts, vai Gerasimovs nosūtīts uz Ukrainu, lai kļūtu par Putina grēkāzi, Volless sacīja, ka visi Krievijas ģenerāļi atrodas grēkāžu teritorijā.

"Uzmanieties, ja Krievijas sistēmā kaut ko pārvaldāt vienpersoniski, jo tas var nebūt uz ilgu laiku," viņš piebilda.

Volless pauda viedokli, ka Krievijas sistēmā radusies spriedze, jo, lai kā ģenerāļi necienītu Putinu kā spēcīgu līderi, ģenerālštābs tiks padarīts par grēkāzi Putina radītā jucekļa dēļ.

"Putins rīkotos muļķīgi, ja vainotu Gerasimovu un citus ģenerāļus par pārsvarā politiski, emocionāli motivētu iebrukumu, kas pārkāpj jebkādu loģiku. Tas ir politisks lēmums, ko viņš pieņēma," sacīja Volless.

Putinam neviens no tuvu stāvošajiem cilvēkiem nav ieteicis atmest plānus sagrābt Ukrainu, uzskata Volless, norādot, ka iebrukums ātri vien var pārvērsties krievu sagrāvē.

Viņš pieļauj, ka Putins varētu 9.maijā oficiāli pieteikt Ukrainai karu un maksimāli mobilizēt rezerves spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!