Foto: Kadrs no video

Krievijas ģenerālprokurora Jurija Čaikas ģimenei, tostarp viņa abiem dēliem pieder milzīgs īpašumu tīkls, taču finanšu izcelsme, kas ļāvusi pie tā tikt, ir neskaidra, atklājis Alekseja Navaļnija "Korupcijas apkarošanas fonds" (KAF)

KAF publicētajā rakstā atklāts, ka ģenerālprokurora dēlam Artjomam Čaikam (attēlā) pieder Grieķijas Halkidiki pussalā esošā luksusa viesnīca "Pomegranate". Pēc Navaļnija teiktā cita viesnīcas īpašniece ir arī ģenerālprokurora vietnieka Genādija Lapatina bijusī sieva Olga Lapatina.

"Olga Lapatina ir uzņēmuma "Sahar Kubaņi" ("Сахар Кубани") līdzīpašniece kopā ar Sergeja Capkas un Vjačeslava Cepovjaza sievām", rakstīts publikācijā. Vēl viena "Sahar Kubaņi" līdzīpašniece ir Naģežda Staroverova – Ģenerālprokuratūras darbu vadītāja Alekseja Staroverova sieva. Viņš pagājušā gada novembrī uz laiku tika atstādināts no amata pēc tam, kad viņa Piemaskavas mājā tika atrasti "GTA bandas" locekļi, kas veica slepkavības uz Piemaskavas ceļiem.

Tāpat KAF atklājis, ka Halkidiki pussalā netālu no jau minētās luksusa viesnīcas jūras krastā tiek celta villa, kas pieder Artjomam Čaikam. Netālu no viņa mājokļa atrodas arī Olgas Lapatinas savrupmāja, apgalvo fonda pārstāvji. KAF pārstāvji uzskata, ka Lopatinas šķiršanās no vīra 2011. gadā bijusi fiktīva, norādot, ka ģenerālprokuratora vietnieks vienkārši nav vēlējies deklarēt nekustamo īpašumu Grieķijā.

Turklāt Navaļnija fonds uzgājis Artjoma Čaikas īpašumu arī Šveicē. Tur viņš 2014. gadā iegādājās māju aptuveni 198 miljonu rubļu (nepilnu 2,8 miljonu eiro) vērtībā.

Pēc Navaļnija teiktā Arjoma Čaikas kontus Šveicē pārvaldot agrākais Adigejas Federācijas padomes loceklis Murats Hapsirokovs. Hapsirokova tēvs pāris gadus bija Ģenerālprokuratūras darbu vadītājs, par ko Čaiku ģimene viņam piešķīra māju Rubļovkā.

Publicētajā video KAF Artjomu Čaiku apsūdz Irkutskas uzņēmuma "Verhņeļenskoje rečnoe parohodstvo" ("Bерхнеленское речное пароходство") sagrābšanu un vismaz 12 valsts īpašumā esošu kuģu piesavināšanos.

Navaļnija fonds atgādina, ka kādā intervijā bijušais uzņēmuma direktors Nikolajs Paļonijs sacīja, ka par sagrābšanu atbildīgs ir Artjoms Čaika. Divas dienas pēc intervijas parādīšanās Paļoniju atrada mirušu savā garāžā. Krimināllieta netika uzsākta, jo par oficiālo nāves iemeslu tika nosaukta pašnāvība. "Novaja gazeta" gan vēlāk izmeklēja šo lietu, kuras laikā konstatēja, ka nāves iemesls varēja būt slepkavība.

KAF arī apgalvo, ka Artjoms Čaika savā īpašumā ieguvis arī citus Krievijas uzņēmumus. Ģimenes kontā ir "Tiretskij soļerudņik" ("Тыретский солерудник"), sāls atradne Kalugā, "Pervaja ņerudnaja kompaņija" ("Первая нерудная компания") un "Sibirskij eļement" ("Сибирский элемент").

Navaļnijs pievērš uzmanību arī otram ģenerālprokurora dēlam Igoram Čaikam. Politiķis norāda, ka viņam pieder "vairāku miljardu bizness, kas pilnībā balstās uz valsts līgumiem". Kopā ar brāli viņi "ar īpašiem noteikumiem piesavinās valsts īpašumu un iedzīvojas uz valsts pasūtījumiem", raksta Navaļnijs.

Kā 2015. gadā saskaitīja laikraksts "Vedomosti" Igora Čaikas īpašumā esošajiem uzņēmumiem pieder valsts pasūtījumu portfelis 318 miljardu rubļu (4,5 miljardu eiro) vērtībā. No tiem 269 miljardu rubļu (3,8 miljardu eiro) ir līgumos ar "Krievijas dzelzceļu".

Sadarbojoties ar sliežu gulšņu monopolistu un uzņēmuma "Magnetik" ("Магнетик") īpašnieku Dmitriju Grečaņičenko, Čaika izveidoja uzņēmumu "T-industrija" ("Т-индустрия"), kas 2014. gadā iegādājās "Krievijas dzelzceļam" piederošo "Beteltrans" ("Бетэлтранс"), kura aktīvos bija atrodami ilgtermiņa gulšņu piegādes līgumi ar "Krievijas dzelzceļu".

Bez gulšņu ražošanas Čaikas uzņēmumi arī izved atkritumus no Maskavas austrumu un ziemeļu apgabaliem. Šo ilgtermiņa līgumu vērtība ir 42,67 miljardi rubļu (ap 600 miljoni eiro). Tāpat Čaikas uzņēmumi nodarbojas ar ceļu remonta darbiem šajos galvaspilsētas apgabalos, uzvarot konkursā par 1,4 miljardiem rubļu (ap 20 miljoniem eiro), kā arī gatavojas iekarot mājokļu kapitālā remonta tirgu Maskavā.

Iepriekšējie Čaikas projekti – apavu un ātrās pagatavošanas maltīšu ražošana – bija mazāk veiksmīgi un tika ātri izbeigti. Tāpat viņam neizdevās īstenot milzīgo parku būvniecības projektu Maskavas apkārtnē – piemaskavas reģionu varas iestādēm tam nepietika finansējuma.

"Vedomosti.ru" raksta, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs pagaidām atteicās no komentāriem, norādot, ka neesot informēts par KAF veikto izmeklēšanu. "Nē, mēs neesam to redzējuši," viņš otrdien paziņojis žurnālistiem.

Arī ģenerālprokuratūra nespējusi komentēt fonda apgalvojumus, lūdzot nosūtīt oficiālu pieprasījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!