Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijas ģenerālprokurors Jurijs Čaika (attēlā) pirmdien nācis klajā ar versiju, ka aiz opozīcijas izmeklēšanas ziņojuma, kurā viņa ģimenes locekļi apsūdzēti nopietnos korupcijas noziegumos, stāv Kremļa labvēlību zaudējis Rietumu investors un ASV slepenie dienesti.

Šomēnes publiskotajā izmeklēšanas ziņojumā Kremļa kritiķa Alekseja Navaļnija Korupcijas apkarošanas fonds (KAF) apsūdzēja ģenerālprokurora dēlus, ka viņi pretlikumīgā ceļā ieguvuši milzu bagātības ar tēva pakļautībā esošo amatpersonu palīdzību.

Laikrakstā "Kommersant" publicētā vēstulē Čaika noraidīja apsūdzības un pauda pārliecību, ka aiz tām stāv ASV dzimušais Bils Brauders, kurš savulaik bija viens no nozīmīgākajiem investoriem Krievijā, kā arī ASV slepenie dienesti. Apsūdzības Navaļnija fonda izmeklēšanas ziņojumā ir daļa no plašākiem centieniem diskreditēt Maskavas reputāciju, norādīja Čaika.

Brauders, kuram tagad ir britu pilsonība, apsūdzējis Krievijas nodokļu amatpersonas, ka tās īstenojušas plašu krāpšanās shēmu, kuru savukārt atmaskojis viņa jurists nelaiķis Sergejs Magņitskis. Krievijas tiesa pašam Brauderam aizmuguriski piespriedusi deviņus gadus cietumā.

Braudera investīciju fonda "Hermitage Capital" jurists Magņitskis, kas 2008. gadā tika arestēts par izvairīšanos no nodokļiem, nesaņēmis pienācīgu medicīnisko palīdzību, nomira 2009. gadā Maskavas cietumā.

Brauders pārliecināja ASV likumdevējus noteikt sankcijas Maskavas amatpersonām, kas ir vainojamas Magņitska nāvē.

"Brauders un viņa bosi ASV slepenajā dienestā nolēmuši maksimāli izmantot [Magņitska] nāvi," raksta Čaika. "Brauderam tas bija glābšanas riņķis, bet ASV slepenie dienesti izmantoja traģēdiju, lai uzsāktu savu kārtējo specoperāciju ar mērķi diskreditēt Krieviju starptautiskās sabiedrības acīs.

Navaļnijam bijusi "ļoti maza loma" apsūdzību sagatavošanā pret viņa ģimeni, pārliecināts ir Čaika.

KAF 1.decembrī publicēja vērienīgu izmeklēšanas ziņojumu par ģenerālprokurora Čaikas ģimenes biznesu, kas saistīts ar kriminālām aprindām un notiek ar ģenerālprokurora piesegšanu.

Par veikto izmeklēšanu KAF publicējis apjomīgu ziņojumu un izveidojis arī 40 minūšu garu filmu, kurā apkopoti visi galvenie dati par Čaikas ģimenes biznesa impēriju. Fonds izmeklēšanu veicis pusotru gadu, kurā pētīta ģenerālprokurora dēla Artjoma Čaikas darbība un atklāti viņa ārvalstu īpašumi un saites ar noziedzīgo pasauli.

KAF pieprasīja nekavējoties atstādināt visu Ģenerālprokuratūras vadību, kā arī ierosināt krimināllietas par izmeklēšanā atklātajām liecībām.

Starptautiskās pretkorupcijas organizācijas "Transparency International" Krievijas nodaļas vadītāja Jeļena Panfilova paziņoja, ka Ģenerālprokuratūrai ir jāatbild uz izmeklēšanā izteiktajām apsūdzībām, jo KAF materiālos ir būtiski pierādījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!