Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas militārais izlūkdienests Galvenā pārvalde (plašāk zināms ar veco akronīmu GRU) angļu valodā izplata dezinformāciju par Covid-19 pandēmiju, cenšoties ietekmēt ASV krīzes laikā un pirms novembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, atsaucoties uz saviem avotiem ASV valdībā, ziņo aģentūra AP un "The New York Times".

GRU izplatījis dezinformāciju un melīgu informāciju par Covid-19, izmantojot trīs tīmekļa vietnes – "InfoRos", "InfoBrics.org" un "OneWorld.press", pamatojoties uz atslepenotiem izlūkošanas dokumentiem un avotu stāstīto, skaidro mediji.

Melīgos materiālus publicējuši divi bijušie krievu izlūkdienesta darbinieki – Aleksandrs Starunskis un Deniss Tjurins, kuri vada šos portālus.

Pavisam portālos kopš 2020. gada maija publicēti aptuveni 150 raksti par Covid-19 pandēmiju. Materiālos izplatītas versijas, ka jaunā koronavīrusa izcelsmes vieta ir ASV un ka pandēmija ir "eksperiments, kā manipulēt ar pasauli".

Tāpat rakstos apgalvots, ka Krievija ir palīdzējusi stiprināt ASV spējas pretoties vīrusa izplatībai, kā arī lasāmi virsraksti "Pekina uzskata, ka Covid-19 ir bioloģiskais ierocis", skaidro AP.

ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) uzmanības lokā nonākusi arī analītiskā centra "Strategic Culture Foundation", kas publicē rakstus par politiku, darbība. FIB uzskata, ka centrs arī varētu būt saistīts ar Krievijas izlūkdienestiem.

ASV un Eiropas Savienība jau iepriekš ir apsūdzējušas Krieviju par ar Covid-19 saistītas dezinformācijas izplatīšanu.

ANO ir atzinusi, ka dezinformācija par Covid-19 jeb "dezinfodēmija" vairo pandēmijas draudus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!