Foto: Reuters/Scanpix

Ar Krievijas valdību un uzbrukumiem ASV Demokrātiskajai partijai saistīta hakeru grupa izmantojusi "Android" ierīcēs ievietotu ļaunatūru, lai izsekotu Ukrainas armijas artilērijas vienības no 2014. līdz 2016. gadam, atsaucoties uz ziņojumu, vēsta aģentūra "Reuters".

Kiberdrošības firma "CrowdStrike" savā pētījumā atklājusi, ka ar ļaunatūras palīdzību no inficētajām ierīcēm iegūti atrašanās vietas un komunikācijas dati, kas varētu būt izmantoti triecienu veikšanai pret Ukrainas artilērijas vienībām un nodrošināt prokremliskos spēkus ar informāciju.

Šis pētījums ir jaunākais papildinājums Rietumu drošības amatpersonu un kiberdrošības pētnieku augošajām aizdomām, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins arvien vairāk paļaujas uz hakeriem, lai izplatītu ietekmi un uzbruktu saviem ģeopolitiskajiem pretiniekiem.

ASV izlūkdienesti uzskata, ka hakeru grupa, kas pazīstama ar nosaukumu "Fancy Bear" vai APT28, strādā Krievijas militārās izlūkošanas aģentūras – Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) labā. Gan FIB gan CIP domā, ka "Fancy Bear" un citi Krievijas hakeri ir atbildīgi par iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanu procesā, lai palīdzētu vēlēšanās uzvarēt Donaldam Trampam, ir atklājušas augsta ranga amatpersonas.

Gan Krievija, gan Tramps šādas apsūdzības ir noraidījuši.

Ļaunatūra, kas izmantota Ukrainas artilērijas izsekošanai, bijusi viena no versijām programmai, kas izmantota ASV Demokrātiskās partijas datorsistēmu uzlaušanai, intervijā "Reuters" skaidro "CrowdStrike" līdzdibinātājs Dmitrijs Alperovičs.

Šī saistība un augstie hakeru uzbrukumiem pakļauto Ukrainas artilērijas vienību zaudējumi karā rada stingru pārliecību, ka ļaunatūras izplatītāji ir "Fancy Bear", viņš uzskata. Ļaunatūra izmantojusi leģitīmu "Android" lietotni, kas Ukrainā izstrādāta, lai artilēristi ātrāk varētu paveikt tēmēšanas procesu, norādīts ziņojumā.

Nav informācijas, ka artilēristu lietotne būtu bijusi pieejama "Android" aplikāciju veikalā, taču tās lejupielāde reklamēta Ukrainas artilēristu izmantotās lapās Krievijas sociālajā tīklā "Vkontakte", secina "CrowdStrike".

Šis esot pirmais zināmais gadījums, kad "Fancy Bear" ļaunatūra izmantota uz "Android" platformas.

Vēstīts, ka pētniecības grupas "Bellingcat" tikko nākusi klajā ar ziņojumu, ka Ukrainas armijas pozīcijas 2014. gadā regulāri apšaudītas ar artilēriju un raķetēm no Krievijas teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!