Foto: AFP/Scanpix

Francijas prezidenta vēlēšanu favorīta Emanuela Makrona kampaņas interneta vietnēm un datu bāzēm uzbrukuši ar Krieviju saistīti hakeri, atsaucoties uz kampaņas rīkotāju teikto, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Makrona kampaņas digitālās platformas vadītājs Munirs Manžubi atklājis, ka kiberdrošības uzņēmums "Trend Micro" kopš decembra fiksējis 160 hakeru grupējuma "Fancy Bear" mēģinājumus īstenot elektronisko spiegošanu. ASV drošības aģentūras savukārt iepriekš šo grupējumu atmaskojušas kā Krievijas pretizlūkošanas atzaru.

"Situācija ir nopietna, bet mūsu darbs netika traucēts," Manžubi iepriekš skaidrojis aģentūrai AP. "Trend Micro" atklājis, ka hakeri cita starpā izveidojuši viltus interneta vietnes, cenšoties iegūt Makrona kampaņas darbinieku paroles.

Pēc tam, kad ASV drošības iestādes apsūdzēja Krieviju par iejaukšanos tās 2016. gada prezidenta vēlēšanās, izmantojot hakerus un propagandu, līdzīgām darbībām Francijas vēlēšanu sakarā tiek pievērsta milzīga uzmanība. Līdz šim Krievijas ierēdņi gan savu saistību ar jebkādiem hakeru grupējumiem, kuru darbību sankcionētu valsts, ir noliegusi.

Proeiropeiskais Makrons, kurš iepriekš izteicis asu kritiku Krievijas prezidenta Vladimira Putina valdībai, bija vienīgais no vēlēšanu favorītiem, kurš nav ieguvis tiešu vai pastarpinātu Kremļa un Krievijas mediju atbalstu.

Viņš pirmajā vēlēšanu kārtā ieguva lielāko balsu skaitu, un otrajā kārtā 7. maijā vēlētājiem būs jāizvēlas starp viņu un Krievijas atklāti atbalstīto nacionālistu kandidāti Marinu Lepēnu. Līdzšinējās aptaujās Makrons izvirzījies izteiktā vadībā, un vēlēšanu rezultāti tiek lēsti attiecībā 60 % pret 40 % proeiropeiskajam politiķim par labu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!