Foto: AP/Scanpix

Konvojs ar humāno palīdzību, kuru Krievija Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas (ICRC) aizbildnībā ved uz Luhansku, Ukrainas austrumos, robežu šķērsos Harkovas apgabalā - teritorijā, kas atrodas Ukrainas centrālās valdības kontrolē, otrdien pavēstīja Ukrainas eksprezidents Leonīds Kučma.

"Kontaktgrupas sēdē pirmdien tika nolemts, ka humānā palīdzība tiks vesta pa Harkovas apgabalu, maršruts līdz Luhanskai arī ir noteikts," sacīja eksprezidents.

Kučma uzsvēra, ka "palīdzības piegādes notiks ICRC aizbildnībā, bet kolonnu pavadīs Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvji".


Kontaktgrupas sēde pirmdien notika videotilta formātā. Tajā piedalījās arī teroristu grupējuma "Doņeckas tautas republika" pārstāvji, bet cita grupējuma - "Luhanskas tautas republikas" - pārstāvji nepiedalījās. "Acīmredzot viņi nav ieinteresēti šīs palīdzības saņemšanā," konstatēja eksprezidents.

Viņš arī piebilda, ka Luhanskā tiks piegādātas ne tikai Krievijas kravas, bet arī "Ukrainas, Eiropas Savienības un ASV palīdzība".

"Šīs palīdzības izplatīšana ir ļoti svarīga. Pirmkārt, tā ir jāsaņem slimnīcām, bērnudārziem, internātiem, citiem grūtību piemeklētiem cilvēkiem. Kaujinieki nedrīkst saņemt nevienu gramu," uzsvēra Kučma, piebilstot, ka ar palīdzības izdalīšanu nodarbosies ICRC pārstāvji.

Kā ziņots, Krievija naktī uz sestdienu mēģināja Ukrainā ievest savu karaspēku, uzdodot to par miera uzturētājiem, kas pavada humāno palīdzību Ukrainas austrumdaļai.

Krievija apgalvoja, ka "humānais koridors" uz Krievijas un Ukrainas robežas tiek izveidots ICRC, kas gan noliedza šādas misijas esamību.

Tā kā līdz šim no Krievijas puses Ukrainas austrumos masveidā iepludināti algotņi, ieroči, munīcija un bruņutehnika prokrievisko kaujinieku atbalstam, Ukrainas valdībai ir bažas par to, kas varētu atrasties Krievijas karaspēka pavadītajās "humānās palīdzības" kravās.

Krievijas sociālajos medijos arī publicēti neskaitāmi attēli ar Krievijas bruņutehniku, kas izvietota pie Ukrainas robežas un uz kuras jau redzami uzkrāsoti uzraksti "Miera uzturēšanas spēki".

Uz draudošo Krievijas iebrukumu ar tūlītējiem diplomātiskiem centieniem reaģēja Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kas steidzami sazinājies ar ANO Drošības padomes līderiem.

Rezultātā ASV un Rietumeiropas valstu līderi nāca klajā ar asiem brīdinājumiem Krievijai, ka jebkāda tās karaspēka ieiešana Ukrainā tiks uzskatīta par militāru iebrukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!