Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas pret Ukrainu izvērstā kara dēļ humānā palīdzība vajadzīga 5,2 miljoniem bērnu, trešdien apliecināja ANO bērnu fonds (UNICEF), norādot, ka tik smagas sekas, ko nākas pieredzēt bērniem šī kara rezultātā, mēroga un tempu ziņā nav pieredzētas kopš Otrā pasaules kara.

"Kopš 24. februāra uzbrukumu rezultātā vismaz 262 bērni gājuši bojā un 415 guvuši ievainojumus. Teju 100 kara dienas Ukrainā novedušas pie tā, ka 5,2 miljoniem bērnu - trim miljoniem bērnu Ukrainā un vairāk nekā 2,2 miljoniem bērnu valstīs, kas pieņem bēgļus - šobrīd vajadzīga humānā palīdzība. Šīs bērniem ir graujošas sekas tādos mērogos un tempos, kādu nav bijis kopš Otrā pasaules kara laikiem," teikts UNICEF paziņojumā.

Katru dienu Ukrainā tiek nogalināti vidēji divi bērni, bet četri tiek ievainoti, liecina ANO augstā cilvēktiesību komisāra biroja dati. Pamatā tas notiek apdzīvotās vietās uzbrukumos ar sprāgstošo ieroču izmantošanu.

Civilā infrastruktūra, no kuras ir atkarīgi bērni, tiek postīta un grauta. Tās ir vismaz 256 medicīnas iestādes un katra sestā "drošā skola", ko valsts austrumos atbalsta UNICEF.

"Postījumi nodarīti arī simtiem citu skolu visā valstī. Dzīves apstākļi bērniem Ukrainas austrumos un dienvidos, kur aktivizējusies kauju darbība, kļūst arvien nepanesamāki," konstatē UNICEF.

Bez drīzas uguns pārtraukšanas un sarunu ceļā panākta miera bērni turpinās ciest, bet kara sekas jutīs mazaizsargātie bērni visā pasaulē, brīdināja UNICEF izpilddirektore Ketrina Rasela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!