Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas noziedzīgais iebrukums Ukrainā turpina šokēt pasauli. Pēdējās dienās uzmanības centrā ir civiliedzīvotāju piedzīvotās šausmas, kas atklājās okupācijas spēku pamestajās Kijivas piepilsētās – Bučā, kā ziņo Kijiva, nogalināti un spīdzināti vairāk nekā 300 cilvēki. Tikmēr asiņainas kaujas turpinās Mariupolē, kuras centrā joprojām turpinās pilsētas aizstāvji. Kara 41. dienā turpinām sekot notikumiem.

  • Krievijas iebrukums Ukrainā turpinās jau 41 dienu un turpina pārsteigt ar Krievijas okupantu zvērībām. Pēc Krievijas karavīru atkāpšanās no Kijivas apkārtnes nedēļas nogalē atklājās baisa aina Bučā – civiliedzīvotāju līķi, tostarp nogalinātie ar uz muguras sasietām rokām un liecības par citām zvērībām.
  • Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Krievijas spēki mēģina slēpt savus pastrādātos kara noziegumus. Saskaņā ar viņa teikto Bučā ir nogalināti un spīdzināti vairāk nekā 300 cilvēki.
  • Skati no bučas ar civiliedzīvotāju līķiem izraisīja starptautisku Krievijas nosodījumu. ASV prezidents Džo Baidens Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu nosauca par kara noziedznieku, kuram būtu jāstājas tribunāla priekšā.
  • Krievija visas apsūdzības par zvērībām noliedz, apgalvojot, ka tie ir safabricējumi, taču satelīta attēli apliecina, ka iedzīvotāju līķi ielās bija redzami vēl pirms Ukrainas spēki atguva Kijivas piepilsētu, atmaskojot Maskavas melus.
  • Uz nogalināto cilvēku ķermeņiem tiek atklātas spīdzināšanas pēdas, raidsabiedrībai "Sky News" atklāja viens no līķu savācējiem.
  • Krievijas ideoloģiju šajā karā raksturo oficiālā Maskavas propagandas medija "RIA Novosti" publicēts raksts "Kas Krievijai jādara ar Ukrainu, kurā attaisnota vardarbība pret ukraiņiem, viņu valstiskumu, kultūru un valodu. Zelenskis šo publikāciju sauc par pierādījumu pret Krieviju nākotnes tribunālā, bet mediji to nodēvējuši par "fašisma manifestu".
  • Krievijas spēki atkal apturējuši autobusus, kas devušies evakuēt ielenktās Mariupoles civiliedzīvotājus. Ukrainas karavīri turpina aizstāvēt pilsētas centru.
  • Krievijas spēki pārgrupējas un gatavojas uzbrukumam Ukrainas austrumos, lai iegūtu pilnīgu kontroli pār Doņeckas un Luhanskas apgabaliem, otrdien ziņo Ukrainas armijas Ģenerālštābs. Okupanti atjauno munīcijas, pārtikas un degvielas krājumus.
  • Savukārt Ukrainas militārais izlūkdienests ziņo, ka tikai pēc pāris dienu atpūtas uz Ukrainas austrumiem plānots nosūtīt 64. motorizēto strēlnieku brigādi, kuras karavīrus tur aizdomās par zvērību pastrādāšanu Bučā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!