Lai gan teritorijas ziņā Krievija joprojām ir pasaules lielākā valsts, to apdzīvo arvien mazāk cilvēku, informē demogrāfijas eksperti.
Viena gada laikā mirušo cilvēku skaits Krievijā tālu pārsniedz piedzimušo bērnu skaitu. Līdz ar Padomju Savienību sabrukusi arī vecā sabiedrības veselības aizsardzības sistēma, un ekonomiskā krīze cilvēkiem liek divreiz pārdomāt, pirms radīt bērnus.

"Dzimstības līmenis mums ir zemāks nekā jaunattīstības valstīs, bet mirstība daudz lielāka nekā dažās trešās pasaules valstīs," atzīst nodarbinātības ministrs Aleksandrs Počinoks, kurš ANO Pasaules iedzīvotāju dienā piedalījās apaļā galda diskusijā ar demogrāfijas speciālistiem.

Pēdējo astoņu gadu laikā Krievijas iedzīvotāju skaits no 145 sarucis par astoņiem miljoniem, teica Maskavas valsts universitātes demogrāfs Valerijs Jeļizarovs.

Krievijā jau tagad ir daudz mazāk iedzīvotāju nekā ASV vai Eiropas Savienības 15 valstīs, turklāt ES gatavojas uzņemt savā blokā jaunas dalībvalstis no bijušā padomju bloka.

Šo problēmu sestdien savā runā pieminēja arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš brīdināja, ka Krievija var kļūt par "senilu nāciju" un nākamo 15 gadu laikā tās iedzīvotāju skaits var sarukt vēl par 22 miljoniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!