ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters uzskata, ka Krievija nav darījusi neko, lai patiesi sakautu džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts"), vēsta portāls "The Hill".

"Viņi nav darījuši neko," Kārters svētdien paziņoja intervijā telekanālam NBC. Krievijas ieguldījums cīņā pret "Daesh" ir "praktiski nulle", raksturoja ministrs.

Krievija militāro intervenci Sīrijā sāka 2015. gada septembrī, sniedzot atbalstu prezidenta Bašara al Asada spēkiem.

"Viņi ienāca, teica, ka karos pret "Daesh" un teica, ka palīdzēs risināt pilsoņu karu Sīrijā. Viņi nav izdarījuši nevienu no šīm lietām. Tā rezultātā, protams, pret "Daesh" cīnāmies mēs paši," uzsvēris Kārters.

Viņaprāt Krievijas politika ir novedusi pie tā, ka izbeigt Sīrijas pilsoņu karu kļuvis tikai sarežģītāk.

Krievijai Sīrijas konflikta laikā bieži pārmests, ka tās uzlidojumi vērsti pret opozīcijas kaujiniekiem, kuri vēlas prezidenta Bašara al Asada gāšanu, nevis grupējumu "Daesh".

Kara gaita rāda, ka "Desh" ir zaudējis ievērojamas teritorijas Sīrijā un Irākā, bet tas pārsvarā noticis pateicoties ASV vadītās koalīcijas uzlidojumiem, kurdu un Irākas spēkiem.

Savukārt 2016. gada 14. martā Kremļa saimnieks Vladimirs Putins paziņoja, ka Bruņotajiem spēkiem uzdotie mērķi Sīrijā ir sasniegti un tiek sākta Krievijas karaspēka izvešana no šīs valsts.

Taču Krievijas militārā aktivitāte Sīrijā pēc šī paziņojuma nemazinājās un Maskavas atbalstītie Asada spēki 2016. gada 27. martā atguva "Daesh" ieņemto Palmīras pilsētu.

Foto: AFP/Scanpix

Pēc tam Krievija Palmīrā sarīkoja vērienīgu televīzijā pārraidītu koncertu, kurā piedalījās Putina draugs – čellists un miljardieris Sergejs Roldugins, kura vārds izskanējis Panamas dokumentu skandālā.

Tiesa, 2016. gada decembrī, kad Krievijas spēki, stiprinot Asada režīmu aktīvi piedalījās nemiernieku kontrolēto Alepo rajonu bombardēšanā, Palmīra atkal krita "Daesh" rokās.

Turklāt džihādisti Palmīrā ieguva Sīrijas un Krievijas ieročus un tehniku.

7. janvārī Krievija paziņoja, ka samazina spēku klātbūtni Sīrijā, tostarp nosūta mājās karaflotes lepnumu – aviācijas bāzes kuģi "Admirālis Kuzņecovs". Par šī kuģa misiju Vidusjūrā var lasīt šeit.

Foto: AP/Scanpix

Tas darīts saskaņā ar pamiera vienošanos, ko izdevies panākt ar Krievijas un Turcijas starpniecību.

Krievijai Sīrijā vēl kopš PSRS laikiem darbojas flotes bāze Tartūsas ostā un tagad arī aviācijas bāze Latākijas provincē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!