Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas izlūklidmašīnai pārkāpjot Zviedrijas un Dānijas gaisa telpas, abas Ziemeļvalstis uz pārrunām izsaukušas Maskavas sūtņus, raksta "Al Jazeera".

Gan Dānijas, gan Zviedrijas varasiestādes ziņoja, ka Krievijas lidmašīna piektdienas vakarā ielidoja Dānijas gaisa telpā uz austrumiem no Dānijai piederošās Bornholmas salas un pēc tam ielidoja Zviedrijas gaisa telpā.

Dānijas ārlietu ministrs Jepe Kofods sacīja, ka Krievijas vēstnieks Dānijā ir izsaukts saistībā ar incidentu ar spiegu lidmašīnu. Notikušo viņš nosauca par "nepieņemamu". "Krievijas vēstnieks rīt tiks izsaukts uz Ārlietu ministriju," svētdien mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja Kofods.

Zviedrijas Ārlietu ministrija arī paziņoja, ka Krievijas vēstnieks tiks izsaukts uz pārrunām Stokholmā. "Šādiem gadījumiem pastāv noteiktas procedūras. Tas jo īpaši attiecas uz iesaistītās valsts pārstāvja izsaukšanu Ārlietu ministrijā," teikts Zviedrijas ministrijas sniegtajā paziņojumā.

Krievijas lidmašīnas veiktais gaisa telpas pārkāpums izraisīja asu reakciju Zviedrijā, kur aizsardzības ministrs Pīters Hultkvists vietējiem medijiem sacīja, ka šāda rīcība ir "neprofesionāla" un "nepiemērota", ņemot vērā saasināto spriedzi reģionā saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Dānijas Aizsardzības pavēlniecības preses pārstāvis Henriks Mortensens sacīja, ka Krievijas izlūkošanas lidmašīna Dānijas gaisa telpā atradās "ļoti īsu brīdi. Nekavējoties tika iesaistīti divi dāņu F-16 iznīcinātāji. Viņš piebilda, ka šādi gadījumi ir reti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!