Foto: Norwegian Intelligence Service

Krievijas iznīcinātāji pērn īstenojuši māņu uzbrukumu Norvēģijas radaram, vēsta "The Barents Observer".

Māņu uzbrukums noticis pērnā gada 14. februārī, pirmdien paziņoja Norvēģijas izlūkdienesta direktors Mortens Hags Lunde. "Krievijas retorika pret Norvēģiju ir kļuvusi asāka," sacīja izlūkdienesta direktors.

Tāpat Hags Lunde pirmdien prezentēja dienesta ziņojumu "Fokus 2019", kurā analizēti dažādi pret Norvēģiju vērsti draudi un izlūkdienesta veiktie drošības pasākumi.

"Nav nekādu pazīmju par to, ka Krievijas un Rietumu attiecības 2019. gadā varētu uzlaboties," savā ziņojumā uzsvēra Hags Lunde.

Izlūkdienesta direktors prezentācijā parādīja arī karti, kurā bija redzams, kā 11 "Sukhoi-24" virsskaņas uzbrukuma lidmašīnas ielido Barenca jūrā, veic 180 grādu pagriezienu un īsteno māņu uzbrukumu Norvēģijas ziemeļaustrumu pilsētā Vardē esošajam radaram.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tradicionāli Varde ir zvejas pilsēta, tā atrodas Barenca jūras krastā. Tomēr tās atrašanās netālu no Krievijas militarizētās Kolas pussalas padara to par izcilu vietu radara novērošanai.

Par radaru Vardē atbildīgs ir Norvēģijas izlūkdienests.

"Scenārijs bija ļoti līdzīgs tam, kas notika 2017. gada 24. martā. Tikai šoreiz uzbrukumā izmantots vairāk lidmašīnu," Hags Lunde sacīja intervijā "TV2".

"Šis māņu uzbrukums izskatās pēc apzinātas un rūpīgi izplānotas Krievijas operācijas," sacīja eksperts Krievijas militārajās aktivitātes Arktikā Kristiāns Ātlands. "Acīmredzot, Krievijā zina, ka radars fiksē Krievijas iznīcinātāju darbības šajā reģionā. Šāda uzvedība tieši neveicina savstarpējas uzticības veidošanos," pauda Ātlands.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!