Krievijas kultūras ministrs Mihails Švidkojs kritiski novērtējis jauniešu kustības "Kopā ejošie" iniciatīvu, kuras mērķis ir atrisināt "grūto situāciju, kas izveidojusies Krievijas kultūrā un presē".
Sestdien intervijā aģentūrai "Interfax" Švidkojs sacīja, ka "Kultūras un Preses ministriju vadība iepazinusies ar "Kopā ejošo" atklāto vēstuli, kurā ierosināts veikt akciju, kuras ietvaros Vladimira Sorokina, Viktora Peļevina, Viktora Jerofejeva, kā arī Kārļa Marksa darbi tiktu apmainīti pret Borisa Vasiļeva stāstiem".

Šo akciju "Kopā ejošie" gatavojas rīkot no 21. līdz 27.janvārim Maskavā.

Jauniešu kustības līderis Vasilijs Jakimenko nesen paziņoja, ka "Kopā ejošie" vēlas "kaitīgo" autoru grāmatas apmainīt pret "noderīgām" grāmatām. Par viskaitīgākajiem autoriem kustības jaunieši uzskata Peļevinu un Marksu.

Pēc kultūras ministra teiktā, kustības līderis domā, ka valstij "jāuzņemas literatūras taktisko jautājumu risināšana, ka jāizveido īpaša komisija, kas lems par to, kuru autoru grāmatas Krievijā ir jāizdod un kurš no rakstniekiem var pārstāvēt Krieviju ārzemēs".

Tādējādi "Kopā ejošie" "aicina atjaunot cenzūru, iestājas pret konstitucionālajām tiesībām uz brīvu radošo darbu", norādīja Švidkojs. "Viņi uzskata, ka tieši šai jauniešu organizācijai pieder augstākā izpratne par to, kas ir "derīga" literatūra" un kas tāda nav."

Švidkojs arī uzskata, ka "visvienkāršāk būtu atgaiņāties no šādiem paziņojumiem vai tos vienkārši izsmiet. Taču atgaiņāties un ironizēt par šo lietu nepavisam negribas", atzina ministrs. "Mēs vēl atceramies grāmatu "konfiskācijas" sistēmu, kas tika īstenota Padomju Savienībā. Un mēs atceramies, ar ko beidzas tamlīdzīgas jauniešu izklaides."

Švidkojs ir pārliecināts, ka "tie nav vienkārši jauniešu maldi, bet gan apzināta provokācija pret Krievijas konstitucionālo iekārtu, kura, šķiet, sagatavota ne bez "pieaugušo tēvoču" līdzdalības".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!