Foto: AFP/Scanpix
Krievijas karavīriem, kuri Francijas Sennazēras ostā iziet apmācības uz karakuģa "Mistral", šonedēļ aizliegts uz tā uzkāpt, ziņo Francijas mediji.

Francijas Aizsardzības ministrija un kuģubūves uzņēmums DCNS atteikušies šīs ziņas komentēt.

Aptuveni 550 Krievijas jūrnieki Sennazērā atrodas jau vairākus mēnešus. Viņi iziet apmācības uz "Mistral" kuģa, tomēr šonedēļ vairāki mediji ziņoja, ka krievu jūrniekiem aizliegts uzkāpt uz kuģa.

Laikraksts "Ouest-France", atsaucoties uz vairākiem anonīmiem avotiem, vēstīja, ka šādu lēmumu acīmredzot pieņēmušas Francijas varasiestādes, bet iemeslu nepaskaidroja.

Francija 2011.gadā piekrita uzbūvēt un pārdot Krievijai divus desantkuģus. Atbilstoši sākotnējam plānam pirmo kuģi bija paredzēts piegādāt oktobrī vai novembrī, bet otro - 2015.gadā. Taču, ņemot vērā situāciju Ukrainā, Francija tika pakļauta lielam starptautiskās sabiedrības spiedienam attiecībā uz šo darījumu un septembrī atlika pirmā "Mistral" klases kuģa piegādi.

Francijai priekšā ir grūta izvēle. Līguma laušana tai izmaksātu miljardiem dolāru un apdraudētu daudzas darbvietas, bet kuģu piegāde Krievijai, visticamāk, izpelnīsies asu NATO kritiku un pastiprinās bažas Polijā un Baltijas valstīs.

Piektdien mediji ziņoja, ka Maskava noteikusi Parīzei termiņu karakuģa piegādei un brīdinājusi par nopietnām sekām, ja tas netiks izdarīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!