Atbildē uz ASV pretraķešu aizsardzības plāniem Austrumeiropā Krievijas kara lidmašīnas varētu atgriezties Kubā, pirmdien raksta avīze "Izvestija".
"Kamēr viņi [ASV] izvērš pretraķešu aizsardzības sistēmas Polijā un Čehijā, mūsu tālās stratēģiskās aviācijas lidmašīnas jau nolaižas Kubā," sarunā ar laikraksts "Izvestija" korespondentu teica kāda augsta ranga amatpersona.

"Gan virsskaņas raķešu bumbvedējs "Tu-160" (lidotāji to dēvē par "Balto gulbi"), gan stratēģiskais bumbvedējs "Tu-95MC" (NATO speciālisti nodēvējuši to par "Lāci") pēc saviem tehniskajiem raksturlielumiem spēj aizlidot arī līdz Kubai. Taču ar tehniskajām iespējām vien nepietiek - ir vajadzīgs politisks lēmums," raksta avīze.

"Šādas runas klīst, taču tās ir tikai runas. Tomēr es neteiktu, ka aiz tām nekā nav," stratēģiskās tālās aviācijas štābā laikrakstam sacīja amatpersona.

Speciālisti norāda, ka gadījumā, ja stratēģiskās aviācijas lidmašīnas tiešām nolaistos Kubā, amerikāņi to noteikti fiksētu un saceltu brēku.

"No Kubas līdz ASV krastiem ir tikai 90 jūdzes. Turklāt ASV Kubā ir savas "acis un ausis" - Gvantanamo bāze, kura ir ne tikai cietums teroristiem," norāda laikraksts.

Bijušais Aizsardzības ministrijas Starptautiskās sadarbības pārvaldes priekšnieks Ģeopolitisko problēmu akadēmijas prezidents Leonīds Ivašovs laikrakstam teica, ka Kubu var izmantot nevis kā pastāvīgās bāzēšanās vietu, bet gan kā pietuvošanās un degvielas uzpildīšanas lidlaukus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!