Foto: Publicitātes foto

Ukraina pieprasa Kremlim paskaidrojumus, kā pārnēsājamā pretgaisa aizsardzības raķete "Igla" no karabāzes Krievijā nonākusi Austrumukrainas separātistu rokās, vēsta aģentūra UNIAN.

Ar tādu prasību Ukraina nākusi klajā trešdien Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) sēdē.

Ukrainas varasiestāžu rīcībā ir nonākuši pierādījumi, ka prokrievisko separātistu rīcībā esošie zenītraķešu kompleksi "Igla" Ukrainā nonākuši no Krievijas, informē Ukrainas Ārlietu ministrija.

Pēc 5. jūnijā notikušās kaujas Ukrainas robežpunktā "Marinovka" tika atrasta zenītraķetes "Igla" kaste, kurā esošā komplektācijas lapa liecina, ka ierocis kopš 2001. gada glabājies karabāzē Nr. 33859 Krasnodaras novadā Krievijā. Pēdējais ieraksts dokumentā liecina, ka raķete šajā bāzē pārbaudīta 2014. gada 12. aprīlī.

Zenītraķešu kompleksu nodošana kaujiniekiem ne tikai pierāda Krievijas tiešo iejaukšanos Ukrainas iekšējās lietās un terorisma atbalstīšanu, bet ir arī rupjš starptautisko noteikumu par pārnēsājamo zenītraķešu kompleksu glabāšanu, kontroli un nodošanu pārkāpums, uzsver Ukrainas Ārlietu ministrija.

Vēstīts, ka Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Situācija ievērojami saasinājusies pēdējās nedēļās, mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki no Krievijas. Tāpat tiek uzskatīts, ka nemierus finansē un organizē Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!