Foto: Reuters/Scanpix
Sīrijas ostas pilsētā Tartusā ir ieradusies Krievijas karakuģu flotile, un Sīrijas valsts plašsaziņas līdzekļi svētdien šo vizīti raksturoja kā Sīrijas tuvas sabiedrotās Krievijas solidaritātes izpausmi.

Flotili vada Krievijas aviācijas bāzeskuģis "Admiral Kuzņecov", kura sākotnējais nosaukums bija "Rīga". Tā ieradusies Tartusā uz sešām dienām laikā, kad citas arābu valstis un Rietumvalstis izdara spiedienu uz Sīriju, lai tā izbeigtu asiņainas represijas pret opozīciju.

"Vizīte ostā ir ar mērķi ciešāk tuvināt abas valstis un stiprināt to draudzības saites," vēstīja Sīrijas oficiālā ziņu aģentūra SANA, citējot Krievijas karaflotes virsnieka teikto.

Tartusas provinces gubernators Atefs al Nadafs atzinīgi novērtēja "godājamo nostāju, kuru ieņem Krievija, kas atbalstījusi Sīrijas tautu".

Valdībai tuvais privātais laikraksts "Al-Watan" šonedēļ ziņoja, ka bāzeskuģi "Admiral Kuzņecov" pavada liela flotile, kurā ir arī zemūdenes.

"Admiral Kuzņecov" decembra sākumā devās ceļā no Barenca jūras. Sākumā to pavadīja tikai pretzemūdeņu kuģis "Admiral Čabaņenko", bet vēlāk pievienojās arī citi kuģi.

"Admiral Kuzņecov" bijis Tartusā arī agrāk - 1995. un 2007.gadā. Krievijas bāze Tartusā tiek izmantota kā kuģu tehniskās apkopes punkts, un tur dežūrē apmēram 600 Krievijas Aizsardzības ministrijas militārie un civilie darbinieki.  

Kuģis ar sākotnējo nosaukumu "Rīga" tika uzbūvēts Nikolajevas Dienvidu kuģubūvētavā Ukrainā no 1982. līdz 1985.gadam. Būvniecība oficiāli sākās 1982.gada 1.septembrī, bet jau 1982.gada novembrī kuģis tika pārdēvēts par "Leonid Brežņev". 1987.gada augustā kuģi pārdēvēja par "Tbilisi", bet 1990.gada 4.oktobrī tas ieguva pašreizējo nosaukumu, kura pilnais variants ir "Admiral Flota Sovetskogo Sojuza Kuzņecov", par godu PSRS flotes admirālim Nikolajam Kuzņecovam. Tas kļuva par aviācijas bāzeskuģi 1993.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!