Foto: Valsts kanceleja

Krievijas lēmums atzīt tā dēvētās Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas" ir klajš starptautisko tiesību un Ukrainas teritoriālās integritātes pārkāpums, mikroblogošanas vietnē "Twitter" uzsvēra ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Viņš akcentēja, ka Latvija nosoda šo agresijas aktu un aicina uz spēcīgu starptautisku reakciju. Ārlietu ministrs norādīja, ka Eiropas Savienībai (ES) nekavējoties ir jāievieš sankcijas pret Krieviju.

Kā norādīja ārlietu ministrs, tas, ko šodien savā uzrunā valsts iedzīvotājiem teica Krievijas prezidents Vladimirs Putins, parāda, ka Krievijai ir daudz tālejošāki mērķi - totāla impērijas atjaunošana un šovinisms.

Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvija kategoriski nosoda Krievijas prezidenta lēmumu par tā saucamo Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" atzīšanu un attiecīgo līgumu parakstīšanu.

"Uzskatām, ka tā ir ļoti nopietna rīcība, kas grauj drošību un stabilitāti Eiropā. Mēs uzskatām, ka ir pienācis laiks pieņemt sankciju paketi pret Krieviju, kas ir apspriežama tuvākajās dienās ES Ārlietu padomē. Arī no Transatlantiskajiem partneriem jāseko asai un vienotai rīcībai, pie kā tiek strādāts un būs arī konkrēti lēmumi, kuros konsenss uzvarēs," sacīja ministrs.

Putins savā uzrunā uzsvēra, ka NATO un ASV nav ņēmušas vērā Krievijas pieprasītās "drošības garantijas", kas, tostarp, paredz NATO tālāku nepaplašināšanu un NATO infrastruktūras atgriešanu 1997. gada stāvoklī. Rinkēvičs uzsvēra, ka, viņaprāt, tas ir iegansts un atklāta patiesības sagrozīšana.

"Tas, ko Krievija pieprasīja, ir absolūti nepieņemamas lietas, kas apdraud faktiski visu Eiropas valstu suverenitāti, ieskaitot Somiju, Zviedriju, Baltijas un Centrālaustrumeiropas valstis. Tāpat tas ietekmē arī Ukrainas suverenitāti, bet par to gan Krievija ir piemirsusi. Tās visas ir muļķības," uzsvēra ārlietu ministrs.

Kā ziņots, Krievijas Valsts dome pagājušajā nedēļā pieņēma rezolūciju, aicinot Putinu atzīt okupēto Ukrainas teritoriju "neatkarību", un šodien šis jautājums tika apspriests Drošības padomes sēdē.

Krievijas prezidents pirmdien telefonsarunā ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu un Francijas prezidentu Emanuelu Makronu paziņojis, ka tuvākajā laikā parakstīs dekrētu par okupēto Austrumukrainas teritoriju "neatkarības" atzīšanu, pavēstījis Kremlis.

Putins pirmdienas vakarā parakstījis dokumentus par abu "tautas republiku" atzīšanu un "draudzību, sadarbību un palīdzību" starp tām un Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!