Foto: PantherMedia/Scanpix
Krievijas vienīgā neatkarīgā sabiedriskās domas aptaujas aģentūra - Levadas centrs - paziņojusi, ka var būt spiesta pārtraukt darbu jaunā likuma dēļ, kas nevalstiskās organizācijas ar Rietumu finansējumu pielīdzina "ārvalstu aģentiem".

Levadas centrs saņēmis brīdinājumu no prokuratūras, kas centra darbībā saskatījusi politiskas aktivitātes.

Prokuratūras izteikumi likuši apšaubīt centra tālāko eksistenci, jo aģentūra nav reģistrējusies "ārvalstu aģenta" statusā, norādīts centra publiskotajā paziņojumā.

Levadas centrs ir vienīgā sabiedriskās domas aptaujas aģentūra Krievijā, kas nesaņem finansējumu no valdības.

Centrs norādīja, ka ir likumīgi reģistrējies kā nevalstiska organizācija un saņēmis finansiālu palīdzību no vairākiem ārvalstu avotiem, tostarp no Makarturu un Forda fondiem ASV.

No ārvalstīm saņemtā nauda veido aptuveni 3% no centra budžeta.

Prokuratūra brīdinājusi Levadas centru, ka, publicējot rezultātus no sabiedriskās domas aptaujām par politiskiem jautājumiem, piemēram, vēlēšanām vai vadošo politiķu popularitāti, tiek veiktas politiskas aktivitātes, jo šādi tiek "veidots sabiedrības viedoklis par valdības politiku Krievijā".

Levadas centra vadītājs Ļevs Gudkovs norādīja, ka prokuratūras viedoklis nostādījis centru ļoti sarežģītā situācijā, praktiski spiežot pārtraukt darbību kā neatkarīgai sabiedriskās domas izpētes organizācijai Krievijā.

Nodēvējot centra aktivitātes par politiskām, varasiestādes grāvušas centra darbu un reputāciju, atzīmēja Gudkovs.

Pagājušajā gadā Krievijas parlamentā apstiprinātais likums prasa, lai visas nevalstiskās organizācijas, kas saņem ārvalstu finansējumu un iesaistās politiskās aktivitātēs, reģistrējas ārvalstu aģenta statusā, kā arī nosaka, ka šajās organizācijās veicamas stingrākas pārbaudes.

Krievu aktīvisti norāda, ka apzīmējums "ārvalstu aģents" ir pazemojošs un maldinošs.

Apsūdzības, kas ar to saistītas, ir administratīva rakstura un neparedz kriminālu atbildību, tomēr nevalstiskajām organizācijām var tikt piemērota līdz pat 500 000 rubļu (8600 latu) liela sodanauda, bet organizāciju direktoriem - līdz pat 300 000 rubļu (5130 latu) liela sodanauda.

Pagājušajā mēnesī tiesa par nedeklarēšanos "ārvalstu aģenta" statusā piesprieda 300 000 rubļu (5130 latu) lielu sodanaudu vēlēšanu novērotāju organizācijai "Golos".

"Golos" tiesāšana bija pirmā reize, kad Krievijā, atsaucoties uz jauno likumu, tiesas priekšā tika saukta nevalstiskā organizācija, kas tiek uzskatīta par "ārvalstu aģentu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!