Foto: Reuters/Scanpix

Krievija trešdien paziņoja, ka viena no tās triecienlidmašīnām pietuvojusies ASV vadītās koalīcijas lidmašīnai Sīrijas gaisa telpā, lai to identificētu.

Krievijas militārās lidmašīnas, tostarp "Su-30SM" triecienlidmašīnas bombardējušas teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" mērķus Sīrijas Alepo provincē, kad viņu brīdināšanas sistēmas "konstatējušas emisiju no neidentificēta lidojoša objekta," pavēstīja Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Igors Konašenkovs.

"Mūsu lidmašīna pagriezās un pielidoja divu, trīs kilometru tuvumā nevis, lai kādu nobiedētu, bet lai identificētu objektu un noskaidrotu, kam tas pieder," paziņojumā skaidroja Konašenkovs.

Viņš arī norādīja, ka tas nav "pirmais šāds gadījums", piebilstot, ka Krievijas piloti bieži pielido ASV militārajām lidmašīnām un bezpilota lidaparātiem attālumā, kas pieļauj to vizuālu identificēšanu.

Gan Krievija, gan ASV vadītā koalīcija bombardē "Islāma valsts" mērķus Sīrijā.

ASV pulkvedis Stīvens Vorens iepriekš pavēstīja, ka lidmašīnas bija pietuvojušās "dažu jūdžu attālumā" sestdien, kas raisīja bažas par iespējamām sadursmēm gaisā.

Vorens atzina, ka visi piloti "uzvedās pienācīgi", bet šāds attālums starp lidmašīnām ir bīstams.

"Bet šis ir - bet tas ir bīstami, vai ne?" otrdien preses konferencē Bagdādē sacīja pulkvedis.

"Tas ir bīstami, ka divas lidmašīnu grupas nonāk vienā un tajā pašā gaisa telpas daļā bez visu iesaistīto ļoti skaidriem, noteiktiem drošības protokoliem, kas ir iemesls, kādēļ mēs esam apsēdušies kopā ar Krieviju, lai iedibinātu kādus drošības protokolus," skaidroja Vorens.

Abas valstis iesaistījušās sarunās par incidentu novēršanu virs Sīrijas, un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs trešdien sacīja, ka vienošanās varētu tikt panākta kuru katru dienu.

Trešdien gaidāma jauna Krievijas un ASV pārstāvju interneta videokonference.

Krievijas lidmašīnas kopš 30.septembra veic uzlidojumus Sīrijā. Maskava apgalvo, ka gaisa triecieni vērsti pret teroristu organizācijas "Islāma valsts" pozīcijām, bet Rietumi pārmetuši Krievijai, ka uzlidojumos cietuši galvenokārt Sīrijas mērenie nemiernieki, kas cīnās pret Damaskas režīmu.

"Krievijas kaujas lidmašīnas Sīrijas gaisā telpā atrodas pilnīgi legāli pēc Sīrijas Arābu republikas oficiāla lūguma," teica Konašenkovs. "Vēl vairāk, visi mūsu lidmašīnu lidojumi tiek koordinēti ar attiecīgajām šīs valsts varasiestādēm."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!