34 no 44 Krievijas civilajiem satelītiem, kas šobrīd riņķo orbītā, ir nožēlojamā stāvoklī un kuru katru brīdi varētu sabojāties, otrdien brīdināja Krievijas Kosmosa aģentūras preses sekretārs Konstantīns Kreidenko.
Mākslīgajiem pavadoņiem, kas pārraida telekomunikāciju un televīzijas signālus, kā arī palīdz veikt meteoroloģiskos pētījumus un Zemes novērošanas darbus, "garantijas laiks ir beidzies. Tie kuru katru brīdi var sabojāties", sacīja preses sekretārs.

Ja sabojātos vairāki pavadoņi, Krievija būtu spiesta lūgt palīdzību ārvalstu ražotājiem un "tas būtu daudz dārgāk nekā izgatavot jaunus satelītus Krievijā", uzskata Kreidenko.

Telekomunikāciju, televīzijas un meteoroloģisko dienestu uzturēšana, izmantojot ārzemju satelītus, Krievijai izmaksātu līdz 400 miljoniem ASV dolāru (244 miljoniem latu), aģentūrai ITAR-TASS pastāstīja Kosmosa aģentūras amatpersona Vladimirs Umņikovs.

Šī summa trīs reizes pārsniedz Krievijas budžeta kosmosa sektoram paredzēto gada asignējumu, viņš teica.

Umņikovs arī pauda viedokli, ka ārzemju satelītu izmantošana apdraudētu Krievijas nacionālo drošību.

"Izmantojot ārzemju pakalpojumus, mēs riskētu ar savu nacionālo drošību, ko daļēji uztur ar satelītiem, kuru konstrukcija ir valsts noslēpums," viņš sacīja.

Jebkurā gadījumā Krievija tikai pakāpeniski spētu aizstāt vecos pavadoņus ar jauniem, jo kosmosa sektoram trūkst līdzekļu, klāstīja Kreidenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!