Krievijas izmeklētāji pārkvalificējuši performanču māksliniekam Pjotram Pavļenskim par Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) ēkas durvju aizdedzināšanu izvirzītās apsūdzības un tagad apsūdz viņu "kultūras vērtību" bojāšanā, otrdien pavēstīja mākslinieka advokāts Dmitrijs Dimze. Līdz šim Pavļenskis bija apsūdzēts vandālismā.

Pavļenskim arī atbilstoši jaunajām apsūdzībām draud līdz trim gadiem cietumā, sacīja Dimze. "Maksimālais sods nemainās."

Tagad mākslinieks ir apsūdzēts pēc panta "Kultūras mantojuma objektu vai kultūras vērtību iznīcināšana vai bojāšana", sacīja advokāts.

32 gadus vecais mākslinieks novembrī Maskavā aizdedzināja bēdīgi slavenā Lubjankas nama durvis. Mākslinieku uzreiz aizturēja likumsargi, bet akcijas video tika ievietots tīmeklī.

"Lubjankas degošās durvis ir cimds, ko sabiedrība met terora draudu sejā," skaidroja mākslinieks. "FDD darbojas ar nepārtraukta terora metodēm un notur varu pār 146 000 000 cilvēku."

Pavļenskis pats lūdzis pārkvalificēt apsūdzības pēc panta par terorismu, kā precedentu minot Ukrainas kinorežisora Oļeha Seņcova lietu, kurš par prokremliskās partijas biroja aizdedzināšanu Krievijas okupētajā Krimā apsūdzēts terorismā.

Kā pagājušajā nedēļā sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Pavļenska partnere Oksana Šaligina, Krievijas likumsargi sākuši "saukt uz pratināšanu cilvēkus, kas pazīst Pavļenski un mani, kā arī rīkot kratīšanas viņu dzīvesvietās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!