Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievu mediji pirmdien Helsinkos paredzētā ASV un Krievijas samita priekšvakarā atkal sākuši izrādīt nepārprotamas simpātijas pret Savienoto Valstu prezidentu Donaldu Trampu.

Politikas autsaiders, pret kuru netaisnīgi vēršas paša līdzpilsoņi – tā pamatā var raksturot Trampa attēlojumu prokremliskajos medijos.

Laikraksts "Komsomolskaja Pravda" nosoda ASV veikto izmeklēšanu par Trampa "mītisko darbību Kremļa labā" un uzteic viņa lēmumu tikties ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu, "par spīti paša elites pretestībai un mediju histērijai".

Tomēr populārā svētdienas diskusiju raidījuma "Večer" ("Vakars") dalībnieki bija vienisprātis, ka Putins nepārprotami Helsinkos ierodas kā spēcīgāks līderis, ko viņam nodrošinājusi veiksmīgā Pasaules Futbola kausa izcīņas organizēšana Krievijā.

Visumā pret Trampu labvēlīgi noskaņotie krievu mediji norāda, ka viņam nākas cīnīties ar iekšpolitiskajām problēmām, kamēr Putinam, kas pie varas atrodas jau 18 gadus, tādu problēmu sen vairs nav.

Krievu mediju komentētāji, kuru acīs Eiropas Savienība (ES) ir gan naidīga, gan uz sabrukšanas sliekšņa, gan bezjēdzīga, ar sajūsmu uzņēmuši Trampa svētdienas izteikumus, ka Eiropa esot ASV sāncense.

Krievijas televīzijas Pirmais kanāls apgalvo, ka Trampa pagājušās nedēļas vizīte Lielbritānijā un pirms tam notikušais NATO samits esot sekundāras nozīmes notikumi salīdzinājumā ar ASV pirmdienas tikšanos ar Putinu.

"Galu galā viņš vienkārši caurbrauca Briseli un Londonu, dodoties uz Helsinkiem," norādījis Pirmais kanāls.

Savukārt Krievijas parlamenta augšpalātas Ārlietu komitejas vadītājs Konstantīns Kosačovs laikrakstā "Izvestija" publicētajā komentārā raksta, ka Trampa un Putina tikšanās notiek laikā, kad "tā dēvētā mieru mīlošā Eiropa baidās no miera sarunām starp ASV un Krieviju".

Lai gan krievu mediji ir visai atturīgi savās gaidās uz Putina iespējamajiem ieguvumiem pirmdienas samitā, tiek paustas cerības uz zināmu spriedzes mazināšanu Sīrijā un Tuvajos Austrumos.

Tomēr, neskatoties uz nepārprotamo krievu mediju ieinteresētību Trampa sarunās ar Putinu, vairumā ziņu vietņu pirmdien galvenā ziņa tomēr ir Pasaules Futbola kausa izcīņas noslēgums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!