Bijušajam Krievijas naftas magnātam Mihailam Hodorkovskim un viņa kādreizējam biznesa partnerim Platonam Ļebedevam pirmdien izvirzītās apsūdzības ir "absurdas" un "vājprātīgas" gan pēc būtības, gan pēc tajās minētajiem skaitļiem, atsaucoties uz juristu un ekspertu sacīto, otrdien ziņoja Krievijas mediji.
"Tagad mainījušies piesavināto un atmazgāto līdzekļu apmēri. Hodorkovskis un Ļebedevs apsūdzēti desmitiem miljardu ASV dolāru nozagšanā, lai gan iepriekš prokuratūra minēja vairākus miljonus un miljardus rubļu," ziņoja laikraksts "Vremja novostei".

"Nežēlastībā kritušo oligarhu aizstāvji norādīja, ka tas nav pat absurds, bet gan pilnīgs vājprāts, jo ir pilnīgi neiespējami nozagt tādu naudas summu," teikts laikrakstā.

Naftas kompānijas "Jukos" dibinātājam Hodorkovskim pirmdien Krievijas prokuratūra izvirzīja apsūdzības vismaz 20 miljardu ASV dolāru (10,86 miljardu latu) atmazgāšanā un piesavināšanā. Tajā pašā laikā Krievijas valsts budžets 2000.gadā bija aptuveni 30 miljardi dolāru (16,29 miljardi latu), norādīts "Vremja novostei" publikācijā.

"Pat pirms prokuratūras pirmdienas paziņojuma minētais skaitlis - septiņi miljardi dolāru (3,8 miljardi latu) - izklausījās pārāk liels, un daudzi uzskatīja, ka tā ir tikai prokuratūras sabiedrisko attiecību kampaņa. Taču vakar minētie skaitļi pārspēja jebkādas prognozes," teikts laikrakstā.

Turklāt par tādu shēmu izmantošanu, kuras līdzīgas "Jukos" īstenotajai un kuru pielietošanā naudas piesavināšanas un atmazgāšanas slēpšanai aizdomās turētas arī citas naftas kompānijas, piemēram, TNK, "Sibņeftj" un "Lukoil", iepriekš piespriesti tikai naudassodi, savā publikācijā uzsvēra laikraksts "Kommersant".

""Jukos" advokāti pavēstīja, ka nodokļu optimizācijas shēma, uz kuru balstītas izvirzītās apsūdzības, likumīgi īstenota valsts kontrolētajā uzņēmumā "Rosņeftj"," rakstīja "Kommersant".

Kopš Hodorkovska aresta viņa dibinātā un savulaik valstī lielākā naftas impērija "Jukos" pasludināta par bankrotējušu, un lielākā tās daļa jau ir izpārdota. Tās nozīmīgākos objektus iegādājusies valstij piederošā "Rosņeftj".

Vairāki analītiķi uzskata, ka jaunās apsūdzības izvirzītas nolūkā paturēt Hodorkovski ieslodzījumā. Teorētiski viņu šogad var nosacīti atbrīvot, jo kādreizējais naftas magnāts jau izcietis pusi no piespriestā soda. Taču tā diezin vai notiks, jo lūgumu par nosacītu atbrīvošanu var noraidīt. ''Nav brīnums, ka kāds Krievijas novērotājs nonācis pie secinājuma, ka notiekošais ir tikai un vienīgi atriebība," rakstīja "Vremja novostei".

Pēc laikraksta "Izvestija" veiktās aptaujas, nepilna puse respondentu - 46% aptaujāto - uzskata, ka jaunās apsūdzības ir politiski motivētas, bet 31% respondentu domā, ka apsūdzības izvirzītas pēc jaunu faktu atklāšanas.

Atlikušie 23% aptaujāto pauda viedokli, ka šī lieta ir "tik neskaidra, ka tikai mūsu bērni varētu uzzināt patiesību", norādīja "Izvestija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!