Foto: RIA Novosti/Scanpix

Prezidenta Vladimira Putina paziņojums par laulības šķiršanu pārsteidzis Krievijas medijus, kuri šo ziņu uztvēruši ar neierastu līdzjūtību.

Opozīcijai vēlīgi noskaņotais radio "Kommersant" pat paslavējis Putinus par sabiedrības informēšanu šajā jautājumā, nevis ierasto klusēšanu.

Putins un viņa ilggadējā partnere Ludmila ceturtdien pēc gandrīz 30 gadus ilgas laulības paziņoja, ka ir šķīrušies.

Tā kā Krievijas pirmais pāris par šķiršanos paziņoja vēlu vakarā pēc baleta izrādes "Esmeralda" apmeklēšanas Kremļa pilī, šī ziņa nepaspēja nonākt Krievijas vakara laikrakstos un arī vairumā piektdienas rīta izdevumu ne. Tomēr tie mediji, kas ziņoja par šķiršanos, darīja to pieklusināti, vēstot par "civilizētu šķiršanos" un "laulības beigām".

Toties radio un internetā ziņa par Krievijas pirmā pāra šķiršanos Krievijā šorīt bija galvenā tēma.

Šī ir pirmā reize Krievijas jauno laiku vēsturē, kad valsts galva pieņem lēmumu šķirties no sievas, lai gan Krievijā ir viens no augstākajiem laulību šķiršanas radītājiem pasaulē.

2009.gadā Krievijā laulību šķīra gandrīz 700 000 pāru, liecina ANO Bērnu fonda (UNICEF) publiskotie dati.

Paziņojot par laulības šķiršanu, Ludmila Putina izteicās, ka šī ir "civilizēta šķiršanās". Viņa un Putins joprojām būšot tuvi cilvēki.

Kā šķiršanās iemeslu viņa minēja to, ka ar vīru ļoti reti tiekas. "Mēs gandrīz neredzamies. V.Putins ir pilnībā nodevies darbam, bet mūsu bērni ir izauguši un dzīvo savu dzīvi," viņa sacīja.

Savukārt Putins paskaidroja, ka lēmumu par šķiršanos pieņēmis kopā ar sievu.

Krievijas prezidents norādīja, ka viņa darbs ir absolūti publisks, bet ir cilvēki, kas ir ar šo "absolūtu nesavietojami". Viņš norādīja, ka Ludmila valsts pirmās lēdijas statusā "nodienēja astoņus, pat jau deviņus gadus".

Vladimirs un Ludmila Putini bija precēts pāris kopš 1983.gada jūlija.

Šajā laulībā astoņdesmito gadu vidū piedzima divas meitas - Marija un Katrīna. Putinu atvases sabiedrībā parādās reti un dzīvo ļoti noslēgtu dzīvi.

"Iespējams, daudzi cilvēki tagad jūtas labāk, kad prezidents izdarījis to, ko izdarījis, nevis dzīvo dubultu dzīvi, lai sekotu kādām nepareizam protokolam," radio "Kommersant" šorīt norādīja laikraksta "Moskovskije novosti" bijušais redaktors Viktors Lošaks.

"Prezidents un viņa sieva rīkojās kā īsti cilvēki," viņš piebilda.
Arī viens no Krievijas labāk pārdotajiem laikrakstiem "Moskovskij Komsomoļec" uzslavēja Putinu par uzdrīkstēšanos pārkāpt tradīciju un runāt par savu personisko dzīvi.

"Diez vai valstī bija kaut viens politiski saprātīgs krievs, kurš nebūtu uzminējis, ka pirmais pāris nebija sevišķi tuvs. Ludmilas Putinas ilgstošā nepiedalīšanās politiskos pasākumos runāja pati par sevi," "Moskovskij Komsomoļec" norādījis komentētājs Mihails Rostovskis.

"Putins ir salauzis tabu, parādot, ka viņš ir vīrietis, tāpat kā visi citi. Pat prezidentam ir tiesības uz privāto dzīvi - un tiesības uz neveiksmēm tajā," norādījis Rostovskis.

Putins un Ludmila, kas savulaik bija pasažieru lidmašīnu stjuarte un universitātē studējusi franču un spāņu valodu, pēdējo reizi kā laulāts pāris publiski kopā tika redzēti 2012.gada maijā, kad notika Putina inaugurācijas ceremonija un viņš nodeva Krievijas prezidenta amata zvērestu, sākot savu trešo amata termiņu Kremlī.

Krievijā jau sen cirkulēja baumas, ka Putins šķīries no sievas. Tagad, kad tām pielikts punkts, visticamāk, ar jaunu sparu zels minējumi par to, vai Putins paliks viens, vai arī vēlreiz iestūrēs laulības ostā.

"Tagad sākas pati interesantākā lieta: vai Putins apprecēsies otro reizi? Un ar ko?" norādījusi liberāli noskaņotā tīmekļa vietne "Slon.ru".

2008.gadā laikraksts "Moskovskij Korespondent" ziņoja, ka Putins šķiras no sievas Ludmilas, lai precētos ar Krievijas olimpisko čempioni mākslas vingrošanā Aļinu Kabajevu, ar kuru viņam ir bērns.


Tūlīt pēc šī raksta publicēšanas avīze tika slēgta, bet Valsts dome drīz pieņēma partijas "Vienotā Krievija" ierosinātus grozījumus mediju likumā, ļaujot slēgt preses izdevumus par apmelojošas un nepatiesas informācijas izplatīšanu.

Putins ļoti cieši sargā savu privāto dzīvi un ir pozicionējis sevi kā tradicionālo vērtību aizstāvi. Viņš arī atbalstījis konservatīvās Krievijas pareizticīgās baznīcas kā morālas autoritātes nostiprināšanos.

Lai gan visa valsts nojauta, ka prezidenta laulība nav visai laimīga, paziņojums par šķiršanos bijis negaidīts. Vai tas bijis politiski aprēķināts solis, jautājums paliek atklāts.

Bijušais Krievijas vicepremjers un prominents opozīcijas pārstāvis Boriss Ņemcovs to gan apšauba.

"Es nezinu, kādēļ viņi to paziņoja tagad, labāk pajautājiet viņiem. Es varu tikai teikt, ka, lai gan melošana visu laiku ir Putina tradīcija, fakts, ka viņš atrada drosmi paziņot par savu šķiršanos, ir godīga lieta," norādīja Ņemcovs.

"Viņi nedzīvoja kopā jau ilgu laiku, visi to zināja. Ir patīkami, kad kāds rīkojas kā godīgs cilvēks, pat ja viņš ir jūsu politiskais konkurents," piebilda Ņemcovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!