Foto: Reuters/Scanpix
Tikšanās laikā ar starptautiskā diskusiju kluba "Valdajs" biedriem Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins ļāvis noprast, ka grib pavadīt Kremlī nākamos divus prezidentūras termiņus līdz 2024. gadam. Viņš arī iezīmējis savu kā prezidenta stratēģiju, pirmdien informē laikraksts "Komersant".

Tikšanās noritēja jātnieku sporta centrā pie Krasnogorskas piektdien 11. novembrī. Presei pieejamas bija tikai pasākuma pirmās 40 minūtes. To laikā Putins mēģinājis pierādīt, ka pašreizējais Krievijas pārvaldes modelis nav sevi "izsmēlis", oponējot Hārvardas universitātes Valsts pārvaldes fakultātes dekānam Timotijam Koltonam.

Putins uzsvēris, ka valsts politiskās sistēmas attīstības pasākumi tiks veikti piesardzīgi, lai nerastos "nestabilitāte".

Putins atgādinājis - kādā stāvoklī bijusi valsts, kad viņš pirmo reizi nonāca pie varas, un ko pa šiem gadiem izdevies sasniegt: pārtraukt karu (Kaukāzā, kuru premjers nodēvējis par pilsoņu karu), aizsargāt Konstitūciju, nodrošināt augstu ekonomiskās izaugsmes tempu, augstu dzīves līmeni. Ja kādam nepatīkot, ka valstī ir ekonomiskā un politiskā stabilitāte, tad Putinam "ir ļoti žēl", informē laikraksts "Vedomosti"

Sēdes slēgtajā daļā Putins politologiem atzinis, ka vēlas pavadīt pie varas divus termiņus pēc kārtas. Kā norādījis ASV Pasaules drošības institūta Āzijas programmu vadītājs Nikolajs Zlobins, Putins esot runājis par reformām, kuras viņš grasās īstenot prezidenta amatā, un runa bijusi par laiku līdz 15 gadiem. Kā zināms, divu prezidentūru termiņš ir 12 gadi.

Putins arī pasludinājis spriedumu Eiropas Savienībai (ES). Pēc viņa teiktā, ES atgādina kāmi, kas piebāzis pilnus vaigus ar barību (respektīvi - jaunās dalībvalstis) un tagad nespēj norīt.

Putins bijis izvairīgs, atbildot uz jautājumu - kādi jauni cilvēki ir parādījušies Krievijas politikā? Premjers divreiz minējis pašreizējo prezidentu Dmitriju Medvedevu. Esot vēl citi jauni līderi, bet viņu vārdus Putins atteicies nosaukt.

Tāpat viņš neatklāj, kurus ministrus ieteiks Medvedevam, kad tas pēc prezidenta pilnvaru beigām, kā ieplānots, kļūs par premjerministru. "Lai Medvedevs izvēlas un iesaka, es pēc tam domāšu un mēs spriedīsim," sacījis Putins.

Komentētāji Krievijas plašsaziņas līdzekļos norāda, ka tiklab tas varot liecināt, ka Putins vēl nezina, kurus cilvēkus par jaunajiem ministriem izvēlēsies viņa vadītā nomenklatūra, vai arī viņš vienīgais zina par "Krievijas politiskās sejas atjaunošanu", bet citiem vēl nevēlas teikt.

"Valdaja" kluba locekļi žurnālistiem atzinuši, ka Putina uzstāšanās bijusi Krievijas līderiem tradicionāla - vispārināti un izplūduši paziņojumi. Putins minējis reformas, bet nav atbildējis uz konkrētiem jautājumiem par varas decentralizāciju un valdības veidošanas principiem.

Kā ziņots, Putins ir piekritis kandidēta 2012. gada martā paredzētajās prezidenta vēlēšanās. Viņu izvirzīs Kremļa partija " Vienotā Krievija". Putins bija prezidents no 2000. gada līdz 2008. gadam. Uz četru gadu termiņu viņu nomainīja Medvedevs. 2009. gadā tika grozīta Konstitūcija, un prezidenta pilnvaru laiks tika palielināts līdz sešiem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!