Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas medijos izskanējusi jauna versija par 17. jūlijā Ukrainā notikušās aviokatastrofas, kad notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem, iemesliem.

Reisa MH17 lidmašīnas nokrišanas iemesls varēja būt "nestandarta situācija" Ukrainas militāro mācību laikā, atsaucoties uz avotiem Ukrainas "spēka struktūrās", vēsta Krievijas aģentūra "RIA Novosti".

Katastrofas dienā Ukrainas armija rīkojusi mācības, kurās atstrādāta zenītraķešu kompleksu "Buk-M1" atbloķēšana kaujas pozīcijā, bet pati raķetes palaišana nav bijusi paredzēta.

Mācību laikā aizsardzības sistēmas sekojušas Ukrainas iznīcinātājam Su-25, kura lidojuma trajektorija kādā brīdi sakritusi ar reisa Amsterdama - Kualalumpura lidojuma maršrutu. Radarā abas lidmašīnas tad saplūdušas vienā lielā punktā, skaidrojis avots.

Tad notikusi nesankcionēta raķetes palaišana, kuru "RIA Novosti" avots nav spējis izskaidrot, norādot, ka ar to nodarbojas Ukrainas Drošības dienests (UDD).


Vēstīts, ka Krievija noliedz sev draudzīgo kaujinieku vainu pagājušajā nedēļā notikušajā katastrofā, kā arī apgalvo, ka nav separātistiem piegādājusi pretgaisa aizsardzības raķešu kompleksu "Buk", ar kuru lidmašīna notriekta. Maskava notikušajā vaino Kijevu.

Tikmēr ASV paziņojušas, ka tās rīcībā esošie dati liecina, ka raķete izšauta no prokrievisko spēku kontrolētās teritorijas un ka "Buk" iekārtu piegādājusi Krievija. Turklāt teritorijā nav atradušies Ukrainas spēku pretgaisa aizsardzības ieroči un Vašingtonai nav pamata notikušajā vainot Kijevu.

Krievijas medijos pēc katastrofas izskanēja dažādas versijas, tai skaitā par Ukrainas iznīcinātāju Su-25, kurš pirms katastrofas redzēts sekojam Malaizijas "Boeing 777", kā arī versija, ka ukraiņi vēlējušies notriekt Krievijas prezidenta Vladimira Putina lidmašīnu, kas "varētu būt lidojusi" virs Ukrainas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!