Pieaugot krievu amatpersonu bažām, ka jaunā ASV administrācija nebūs tik labvēlīga pret Krieviju, kā to sagaidīja Maskava, Kremlis devis rīkojumu valsts kontrolētajiem medijiem pārtraukt sižetos labvēlīgi pozicionēt ASV prezidentu Donaldu Trampu, atsaucoties uz informētiem avotiem, ziņo aģentūra "Bloomberg".

Rīkojums izdots laikā, kad ASV tiesībsargājošās un izlūkošanas iestādes veic izmeklēšanas, lai noteiktu, cik lielā mērā Trampa padomnieki kontaktējušies ar Krieviju pirms un pēc 2016. gada prezidenta vēlēšanām.

Kremļa saimnieka Vladimira Putina administrācijas rīkojums valsts medijiem pamatots ar norādi, ka skatītājiem Trampa nākšanas pie varas nianses vairs nešķiet interesantas, atklājis avots.

"Viņi negāzīs Trampam virsū kritikas spaiņus, viņi vienkārši daudz nerunās par viņu," rīkojumu "Bloomberg" komentē Krievijas neatkarīgā TV kanāla "Dožģ" politiskais komentētājs Konstantīns Egerts. "Krievijas-Amerikas attiecību liktenis ir daudz neparedzamāks nekā tas bija vēl pirms dažām nedēļām," viņš norāda.

Šāds rīkojums ir strauja virziena maiņa, salīdzinot ar dažu nedēļu nesenu pagātni, kad Trampa negaidītā uzvara pār savu konkurenti uz prezidenta krēslu Hilariju Klintoni Krievijas medijos tika plaši apsveikta un pasniegta kā sākums jaunai sadarbības ērai starp Maskavu un Vašingtonu.

Tramps guva tik plašu atainojumu Krievijā, ka janvārī viņš medijos tika pieminēts biežāk par Putinu. Tā bija pirmā reize kopš 2012. gada, kad Putins Krievijas medijos nebija pati pieminētākā persona, liecina aģentūras "Interfax" dati.

Lēmums pārtraukt ar mediju starpniecību uzturēt sabiedrībā cerības par labākām attiecībām ar ASV seko Trampa nacionālās drošības padomnieka Maikla Flinna aiziešanai no amata, kad gaismā nāca fakti, ka viņš maldinājis amatpersonas par saviem kontaktiem ar Krievijas vēstnieku ASV.

Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) un citas aģentūras pārbauda arī Trampa priekšvēlēšanu kampaņas vadītāju Paulu Manfortu, kurš Ukrainā strādāja Putina sabiedrotā Viktora Janukoviča labā, un enerģētikas padomnieku Kārteru Peidžu, kurš dzīvoja Maskavā, norāda "Bloomberg".

Tāpat jāpiemin šīsnedēļas Baltā nama paziņojums, ka Tramps no Krievijas sagaida okupētās Krimas atdošanu Ukrainai. Trešdien Tramps tviterī apsūdzēja Maskavu Krimas sagrābšanā.

"Krimu Krievija sagrāba Obamas administrācijas laikā. Vai Obama bija pārāk maigs pret Krieviju?" rakstīja Tramps.

Pēc Trampa paziņojuma par Krimu mazrunīgas palikušas Krievijas amatpersonas, kas parasti vietējos medijos aktīvi komentēja jaunumus no Vašingtonas, atzīmē "Bloomberg".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!