Foto: AFP/Scanpix

Tūkstošiem Krievijas medicīnas darbinieku svētdien Maskavā piedalījās protesta akcijā pret pretrunīgi vērtētajām reformām, kas paredz slēgt daudzas ārstniecības iestādes, atstājot mediķus bez darba.

Korupcijas māktajai Krievijas veselības aprūpes sistēmai, kas nespēj tikt galā ar garajām rindām un samazināt pacientu mirstības līmeni, reformas tiešām ārkārtīgi nepieciešamas, bet mediķi uzskata, ka šis plāns paredz vienīgi taupīt naudu, bet ne uzlabot veselības aprūpi.

Pēc radiostacijas "Eho Moskvi" aplēsēm, demonstrācijā piedalījušies aptuveni 4000 cilvēku, savukārt saskaņā ar Iekšlietu ministrijas datiem dalībnieku skaits neesot pārsniedzis atļauto pusotru tūkstoti.

Vairāki akcijas dalībnieki bija tērpušies nāves maskās un nesa pār plecu izkaptis, bet viens ratiņos stūma zārku ar uzrakstu "Man pietrūka gultasvietas slimnīcā". Demonstranti aicināja varas iestādes atteikties no minētajiem plāniem un mudināja atkāpties ierēdņus, kas atbild par veselības aprūpes optimizāciju.

Protesta akciju rīkoja divas opozīcijas partijas - komunisti un "Taisnīgā Krievija". Pēc komunistu ziņām, jau līdz gada beigām Maskavā paredzēts slēgt 26 no 65 slimnīcām, tai skaitā trīs dzemdību namus, samazinot 7000 darba vietas. Medijos informācija par šīm reformām parādījās oktobrī, izraisot satraukumu sabiedrībā.

Līdzīgi pasākumi šajās brīvdienās notika daudzās Krievijas pilsētās, tostarp Sanktpēterburgā un Ņižņijnovgorodā.

Krievijas Veselības ministrija un galvaspilsētas vadība sola, ka Maskavā reformas palīdzēs uzlabot veselības aprūpi, koncentrējot vienuviet lielāku skaitu speciālistu un ļaujot slimnīcām strādāt efektīvāk.

Krievijas ārsti mēnesī pelna vidēji 775 eiro. Prezidents Vladimirs Putins, 2012.gadā atgriežoties Kremlī uz trešo pilnvaru termiņu, solīja līdz 2018.gadam divkāršot ārstu darba samaksu.

Šomēnes, reaģējot uz sabiedrības neapmierinātību, Putins atzina, ka "problēma pastāv" un kolēģi neesot visu pietiekami pārdomājuši. "Esam runājuši ar Maskavas varas iestādēm un, protams, to tā neatstāsim," viņš paziņoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!